Nem a Hyundai az egyetlen autógyártó, amely hidrogénnel kísérletezik
Fotó: Shutterstock

Hidrogénautóval jelentkezett a Hyundai

Egyre több autógyártó próbálkozik hidrogénes megoldásokkal. Legutóbb a Hyundai kapta meg egy új hidrogénautó gyártásához a szükséges engedélyeket. Egyébként több nehézséggel is szembe kell nézniük a jelenlegi hidrogénautó-tulajdonosoknak.


A Hyundai is hidrogénautót dobott a piacra

A Hyundai 2022 nyarán mutatta be az N Vision 74 Conceptet. Azonban csak a napokban kapott zöld utat a modell limitált, 200 darabos gyártása egy dél-koreai jelentés szerint.

Az N74 kódnevű autó egy újszerű, hibrid hidrogénrendszerrel működik, amely az akkumulátort hidrogéncellákkal kombinálja.

A két hátsó tengelyen elhelyezett villanymotorjai összesen 774 lóerő teljesítményre képesek.

A HVG szerint a jármű 2026 júliusától lesz kapható. Két évig fogják gyártani, évi 100-as darabszámmal.

A kezdő ára 500 millió won lesz, vagyis körülbelül 130 millió forint.

Mirai-ok tulajdonosai perlik a Toyotát

Egyébként számos hidrogénautó-tulajdonos csalódott, amiért ilyen autót vásárolt. Emiatt a legelterjedtebb hidrogénmeghajtású autómodell, a Toyota Mirai néhány tulajdonosa jogi lépéseket tett a japán autógyártó ellen. Azt követelik, vásárolja vissza a cég az autóikat.

Az Egyesült Államokból különösen sok panasz érkezett hidrogénautósoktól. Ott a hidrogéntöltő állomások száma héttel csökkent tavaly óta. Jelenleg csupán 52 helyen lehetséges a tankolás.

Ráadásul technikai és ellátási problémák miatt is akadozik ezen töltőállomások működése. Arra is volt példa, hogy nagyon hideg időben a töltőfej egy autóhoz fagyott, és csak szakember tudta eltávolítani.

További gond, hogy a hidrogén ára nagyjából megháromszorozódott az utóbbi időszakban. Így egy tankolás több mint 200 dollárba - durván 74 ezer forintba - is kerülhet.

Mindezen nehézségek miatt 30 tulajdonos perelte be a Toyotát. Egyebek mellett azt állítják, a cég félrevezette őket az autó hatótávolságával és a hidrogénhálózat megbízhatóságával kapcsolatban. Emellett a kereskedők is hazudtak a vezetői élményről.

Hasonló okok miatt korábban is követelték, hogy a japán gyártó vásárolja vissza az autóikat. Azonban a Toyota ezt akkor elutasította. Azzal érvelt, hogy magával a hidrogénautóval műszaki probléma nincsen.

Ne hagyd ki!