ezüst Aston Martin DB5
Fotó: Markus Spiske / unsplash

Több millió dollárért kelt el James Bond autója

2,4 millió dollárért árvereztek el egy ezüst Aston Martin DB5-öst, a kocsit legendás színész, Sean Connery szerzeménye volt.


Egy 1964-es Aston Martin DB5-ösről van szó, pontosan arról az autóról, amit a Connery által játszott James Bond vezetett az 1960-as évek filmjeiben – adja hírül a CNN.

Bond sokféle autót vezetett az évtizedek során: volt köztük BMW-től és Bentley-től kezdve Chevrolet-ken át a Fordokig minden. De az 1964-es még mindig a legismertebb „Bond-autó": a Goldfinger járgánya egy Aston Martin DB5, tele olyan kütyükkel, mint a gépfegyverek, a katapultülés és az olajfolt-sprccelő. Több mint 50 évvel később, 2018 elején Connery vásárolt magának egy 1964-es DB5-öst. Sajnos nem sokáig vezethette, két évvel később, 90 éves korában elhunyt.

A Broad Arrow aukciós cég 2,4 millió dollárt kapott az autóért a kaliforniai Montereyben megrendezett gyűjtői autóárverésen – jóval többet, mint a várt 1,4 és 1,8 millió dollár. Egy 1964-es Aston Martin DB5 érintetlen állapotban körülbelül 1 millió dollárt érne, a James Bond-filmekhez közvetlenül kapcsolódó DB5-ösök azonban eddig is ennél jóval többért keltek el. Egy kütyükkel teli DB5-ösért például 2019-ben 6,4 millió dollárt fizettek.

A színész fia, Jason szerint Connery sokáig ellenállt annak, hogy vegyen egyet:

Azt mondta: nem akarom, mert túl nyilvánvalónak tűnik. Én meg erre azt mondtam: ezt felejtsd el, egyáltalán nincs erről szó.

Barney Ruprecht, a Broad Arrow Aston Martin-specialistája azt tanácsolta Connerynek egy restaurálásra szoruló autó helyett inkább egy majdnem tökéletes állapotban lévőt szerezzen be. Connery a vásárlást követően egyből átfestette a járművet feketéről Snow Shadow Gray-re, azaz metálszürkére, a filmbelihez legközelebb álló színre. Jason szerint az autót apja a svájci otthonában tartotta, és annyira szerette, hogy még egy fényképet is őrzött róla az íróasztalán.

A Broad Arrow Group szerint az eladásból származó bevétel jelentős részét a Connery Családi Filantrópiai Alap támogatására fordítják. A nyertes licitáló az autó mellett kap egy fuvart is a híres visszavonult Forma-1-es autóversenyzőtől, Jackie Stewarttól – aki nem mellesleg Connery régi barátja.

Ne hagyd ki!