Sokan rendelkeznek jogosítvánnyal, akiknek nem lenne szabad vezetniük
Fotó: Shutterstock

Pszichológiai vizsgához kötnék a jogosítvány megszerzését

Meglehetősen rövid idő alatt duplázódott meg a közúti veszélyeztetés bűncselekményét elkövetők száma Magyarországon. Szakértők szerint ezekből a sokszor szándékos esetekből is látszik, sokaknak nem lenne szabad jogosítványt szerezniük, mert veszélyesek a forgalomban. Úgy látják, ők pszichológiai vizsgálattal kiszűrhetők lennének a vezetői engedélyük megszerzése előtt.


Vezetéstől való eltiltás is járhat a közveszélyes sofőröknek

167-ről 293-ra nőtt a közúti veszélyeztetés bűncselekményét elkövetők száma három év alatt. Közülük többen szándékosan követtek él a bűntényt. A hatóságok rendkívüli alkalmassági vizsgálatot is elrendelhetnek az ilyen közveszélyes sofőrökkel szemben, aminek a vége az is lehet, hogy örökre eltiltják őket a vezetéstől – tájékoztatott Sógor Zsolt közlekedési szakjogász.

Vannak olyan kiemelten agresszív emberek, akiknél az ilyen tulajdonságaik csak a járművezetés során jönnek elő. Ők aztán büntetőfékeznek, ráhúzzák a másikra a kormányt és egyéb hasonló dolgokat művelnek. Ezeknél az eseteknél, ha kiderül, hogy valaki nem alkalmas a járművezetésére, akkor eltiltják

- idézi Sógor Zsolt nyilatkozatát az Infostart.

Pszichológiai vizsgához kötnék a jogosítvány megszerzését

A közúti veszélyeztetések számának a csökkentése érdekében az autósiskolák vezetőinek országos szervezete pszichológiai vizsgálathoz kötné a vezetői engedély megszerzését.

Rengeteg autóvezető van, aki dugóban ül, és biztos vagyok benne, hogy a dugóban álló autós mellett három-öt perc múlva megjelenik a leállósávban egy nagyteljesítmény autó, amely aztán elszáguld a sor mellett. Aki ezt vezeti, mindenki felett állónak érzi magát. Egy nárcisztikus alkat. Nem szabadna az ilyet beengedni a forgalomba. A pszichológusok ezt meg tudnák szűrni. (…) A balesetek legnagyobb százalékát nem is az ittas vezetők okozzák, hanem ezek a ferde személyiségű emberek

- mondta Hoffmann Csaba, a szervezet alelnöke.

Hozzátette, a KRESZ-tananyagba is jó lenne, ha beírnának olyan esettanulmányokat és viselkedési normákat, amelyek arra vonatkoznának, hogyan kell helyesen viselkedni a kritikus helyzetekben.

Emelkednek a gyorshajtásért járó bírságok

Egyébként emelkedett a gyorshajtásért és az egyéb közlekedési szabálysértésekért kiszabható pénzbírságok összege Magyarországon szeptember elsejével. A rendelet alapján aki 50-es vagy az alatti sebességkorlátozásnál

  • 15-25 km/órával lépi túl a sebességhatárt, 39 ezer forint bírságot kaphat.
  • 25-35-ös túllépésnél 58 500,
  • 35-45-ösnél 78 000,
  • 45-55-ösnél 117 ezer,
  • 55-65-ösnél 169 ezer,
  • 65-75-ösnél 260 ezer,
  • 75 km/órásnál nagyobb sebességtúllépésnél pedig 390 ezer forint büntetés jár.

Ha a megengedett legnagyobb sebesség 50 és 100 km/h között van meghatározva, a legalsó, 39 500 forintos sáv a 15-30 km/h-s túllépésért jár, a legfelső 390 ezres pedig ha legalább 105-tel többel ment az illető.

Ha a megengedett legnagyobb sebesség 100 km/h felett van megszabva, 20-35 km/h-s túllépésnél 39 ezer forintos csekk várhat a gyorshajtóra. 110-zel a megengedett tartomány fölött pedig 390 ezres.

65 ezer forintra pedig azokat büntethetik, akik vasúti átjáróba hajtanak a tilos jelzés ellenére. Egyéb behajtási tilalmak megszegése 39 ezerbe kerül.

Ugyancsak 65 ezerrel sújtható az, aki megszegi a kötelező haladási irányt. A leállósávon való haladás pedig 130 ezer forint bírságot vonhat maga után.

Mindemellett, ha a sofőr véralkoholszintje 0,30 gramm/liter alatt marad, vagy a levegőalkohol-koncentrációja kevesebb mint 0,15 milligramm/liter, akkor 39 ezer forintra bírságolható. Ennél nagyobb értékeknél 130 ezerre rúg a büntetés.

Ne hagyd ki!