Nyolcvan évig keverték a súlyosan egészségkárosító ólmot a benzinbe, amit szabadalmi joggal védettek le a gyártók.Anyagi érdekből használták

Leáldozott az ólmozott benzin kora – jelentette be hétfőn az ENSZ Környezetvédelmi Programja. Az üzemanyag utolsó algériai készletét is elhasználták ugyanis júliusban, a forgalmazása ellen 19 éven át folytatott kampány eredményeként. Noha kezdettől fogva tudták, hogy súlyosan mérgező az ólom, 1920-tól nyolcvan évig keverték a benzinbe, mert megakadályozza a motor "kopogását". Erre a célra az alkohol is megfelelő lett volna, de azt nem lehetett levédetni a gyártóknak, mint a speciális ólomkeveréket.

Az ólom szennyezi a környezetet, a levegőt és a talajt, valamint az ivóvizet, szív-és érrendszeri betegségeket, stroke-ot és daganatos betegségeket okozhat. Emellett az üzemanyagban lévő ólom-tetraetil károsan hat az emberi agy fejlődésére, különösen a gyerekeknél. Magyarországon 2004-ig lehetett ólmozott üzemanyagot forgalmazni. Utolsóként Algéria és Irak, két kőolajtermelő ország tett 2015-ben ígéretet arra, hogy idővel végleg felhagy forgalmazásával.

The Conversation

Friss

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Hungexpo

Csendben átadták az épületet, amire a szakma már nagyon várt

Új épület nyitotta meg kapuit Budapesten.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!