A tőzsdei befektetők már nem csak bitcoinnal meg különféle részvényekkel játszanak, hanem felfedezték maguknak az árupiacot, azon belül a búzát is. A kenyérgabona ára az elmúlt fél évben 30 százalékkal emelkedett, ami miatt a liszt is megdrágult. És hát a sütéshez használt energia és a szállításhoz használt benzin sem lett olcsóbb az elmúlt hónapokban.Minden drágul

2021. első félévében 8-10 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a kenyér átlagos árában, ez a tendencia év végéig varhatóan folytatódni fog. Ennek következtében szeptemberben akár 400 forintos kenyérárakkal is találkozhatunk a boltok és a pékségek polcain. Az áremelkedés mögött a búza drágulása, a gabonatőzsdei rekordok és a feldolgozóipar, így az energia, a munkaerő és szállítás költségemelkedései állnak. A Magyar Pékszövetség alelnöke, Lakatos Zoltán elmondta a Népszavának, hogy az idei, rendkívül magas gabonaárak elkerülhetetlenül meg fognak jelenni a liszt és a sütőipari termékek áraiban is. Az is kiderült, hogy a malomipar már augusztusban drágábban adta a lisztet a pékeknek, de szeptemberben újabb emelésre lehet számítani.

Bajban a kisvállalatok

A beszállítók a nagyobb élelmiszerláncokkal éves, fixáras szerződéseket kötnek, így esetükben nem jár majd komolyabb következményekkel a drágulás. A kisebb boltok és pékségek esetében azonban már más a helyzet. A Népszava rávilágított, hogy a pékségek száma az elmúlt években 900-950-re csökkent a korábbi, 1100-1150-hez képest. A drágulás mérsékli a sütödék árrését, így kérdéses, hogy növekvő költségeiket ki tudják-e gazdálkodni? Ha ez nem járható út, akkor a túlélés érdekében kénytelenek lesznek a vásárlókra terhelni a megnövekedett költségeket.

Áfacsökkentésre lenne szükség

A KSH adataiból az is kiderült, hogy 2021 első hat hónapjában a búza 30, a liszt pedig 8 százalékos drágulást mutatott. Ha beigazolódik a szakemberek előrejelzése, akkor a liszt áremelkedése éves szinten meghaladhatja a 20 százalékot is. Lakatos Zoltán hozzátette, ha a kenyér is bekerülne az 5 százalékos áfakörbe, akkor az ágazat jobb esélyekkel indulhatna neki az év hátralevő részének. Ezt a felvetést a Pékszövetség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!