Budapest különösen érintett az ügyben
Fotó. Shutterstock

Megváltozhatnak a zöld rendszámos autók parkolási szabályai

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan megszűnhet a zöld rendszámos autók ingyenes parkolása. Több település törölte el ezt a kedvezményt az utóbbi hónapokban, és hamarosan Budapesten is sor kerülhet rá.


Megszűnhet a zöld rendszámos autók ingyenes parkolása

Az utóbbi hónapokban Hódmezővásárhelyen, Siófokon, Szentendrén, Ajkán, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Velencén, Pápán és Győrben is eltörölték a zöld rendszámos autók, azaz a környezetkímélőbb gépjárművek ingyenes parkolását biztosító kedvezményt. Most a főváros következhet.

A parkolási zónák módosítását, illetve a díjak jelentős emelését követően értesüléseink szerint napirendre kerülhet Budapesten a zöld rendszámos autók ingyenes parkolásának megszüntetése

- tájékoztatott Marsi Norbert, a Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület elnöke.

Ezeknek a járműveknek közel a fele (45 százaléka) Budapesten található. Ezért az egyesület véleménye az, hogy a kedvezmény megvonása dominóhatást eredményezhet, és más települések is megszüntethetik az ingyenes parkolás lehetőségét. Az pedig lassíthatja az e-autók további térnyerését.

A szakértő úgy látja, hogy érdemes lenne a hasonló ösztönzőket megfelelő kommunikációval karöltve, kiszámítható módon, lépcsőzetesen kivezetni. Emellett nem is tartja indokoltnak a kedvezmény felszámolását, hiszen a zöld rendszámos járműállomány aránya nem túl nagy, csupán 1,5 százaléka a teljes hazai flottának – írja a VG.

Így gyorsítaná fel az elektromos autók terjedését a kormány

Kevesebb mint két év alatt megduplázódott a teljesen elektromos vagy hibrid meghajtású gépkocsik száma Magyarországon. Tavaly januárig nagyjából 28 ezret helyeztek forgalomba belőlük, azonban idén szeptemberben több mint 56 ezer járta az utakat hazánkban. A tisztán elektromos járművek száma augusztusban lépte át a 30 ezret.

Mint fentebb írtuk, korábban több település ingyenes parkolást biztosított ezeknek a gépjárműveknek. Azonban a közelmúltban több városban megszüntették vagy regisztrációhoz kötötték a zöld rendszámos autók ezen kedvezményét. Viszont Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára az ősszel azt nyilatkozta, hogy továbbra is nagyon fontosak a hasonló engedmények, hiszen hozzájárulhatnak a környezetbarát autók terjedéséhez.

Belenyúlhat a töltők piacába a kormány

Az államtitkár szerint a hazai elektromosautó-piac további bővülésének a gátja lehet, hogy a feltöltésükhöz szükséges töltőinfrastruktúra nagyon lassan fejlődik. Ezért a kormány egy programon dolgozik, ami segítheti az elektromos töltőállomás-hálózat gyorsabb kiépülését. Emellett más projektek is hozzájárulnak a zöld rendszámos járművek terjedéséhez.

A helyi járműállomány minőségi cseréjét támogató Zöld Busz Program segítségével már 76 elektromos autóbusz állt forgalomba. A kezdeményezésnek köszönhetően eddig összesen 139 tiszta és csendes jármű állami hozzájárulással ösztönzött beszerzéséről született döntés. A program demonstrációs mintaprojektjében az utasok ingyenesen próbálhatják ki a korszerű buszokat vidéki nagyvárosokban és Budapest vonzáskörzetében

– mondta a politikus.

Steiner Attila emellett ismertette, hogy a helyi közlekedést szolgáló magyar buszflotta több mint az egyharmadát, nagyjából 1100 járatot szeretnének elektromosra cserélni néhány éven belül.


Ne hagyd ki!