Orosz autógyár Izsevszkben
Fotó: Shutterstock

Putyin az orosz autógyártás fellendítését sürgeti

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólította fel a kormányát, hogy sürgősen dolgozza ki az orosz autógyártás támogatásának részleteteit.


A nyugati szankciók nyomán fellépő súlyos logiszikai problémák és a csökkenő kereslet miatt az orosz autóeladások száma májusban 83,5 százalékkal csökkent az Association of European Businesses adatai szerint. Ez kevesebb mint 25 ezer járművet jelent. Az egy évvel korábbi eladásoknak ez csupán a hatoda.

Sürgős intézkedés

Szeretném megkérni a kormányt, adjon részletes tájékoztatást arról, milyen gyors intézkedéseket kíván hozni a járműipar támogatására és a belső piac stabilizásálára – mondta Putyin egy találkozón, amelyet az orosz állami tévé közvetített.

Az Interfax orosz hírügynökség úgy tudja: Putyin azt várja, hogy a kormány még szeptember előtt álljon elő egy új tervvel.

A Rosszsstat orosz statisztikai hivatal közlése szerint az autók majdnem 50 százalékkal drágultak az év eleje óta, ez visszavágta a keresletet Oroszországban, ahol 20 éve nem látott mértékű inflációt mérnek. Az orosz autóipar visszaesése az egész gazdaságra is további káros következményekkel járna.

Támogatások

Az orosz kereskedelmi és ipari miniszter, Denisz Manturov közölte: Moszkva 20,7 milliárd rubelt (377 milió dollárt vagy 143 milliárd forintot) fordít idén az autók iránti kereslet növelésére – jelentette ugyancsak az Interfax.

Ennek egy részét arra költik, hogy diszkontárat tudjanak biztosítani egyes elektromos és hagyományos autókra, más részét autóvásárlási kölcsönökre fordítják. A támogatást azokra a járművekre koncentrálják, amelyeket fennakadás nélkül tudnak előállítani az orosz gyártók.

A Lada gyártója, az Avtovaz, a legnagyobb orosz autógyártó korábban több mint két hónapra leállt, alkatrészhiányra hivatkozva. Végül azonban mégis előrukkoltak az új, antiszankciós orosz Ladával, amelyről itt írtunk.

The Conversation

Ne hagyd ki!