Egyes Tesla modellek ára emelkedni fog. Ezt maga a cég tulajdonosa, Elon Musk jelentette be. Az ok: az autóiparban használt nyersanyagok árának emelkedése, minek hatására egyre drágábbak a Tesla autói.


​Megállíthatatlanul drágul

A Tesla vevői elégedetlenek a társaság mostani üzletpolitikájával. Az autókért ugyanis egyre többet kell fizetni, miközben azok egyre kevesebbet tudnak, mert egyes funkciókat a gyártó eltávolít belőlük. Az elégedetlenségének hangot adó egyik ügyfélnek a minap maga a Tesla tulajdonosa magyarázta a bizonyítványt a Twitteren. Elon Musk szerint az autóipar globális ellátási láncában tapasztalható zavarok miatt drágulnak folyamatosan a Tesla modelljei. Néhány hónapon belül ugyanis már öt alkalommal is változtak az árak, természetesen felfelé.

​Nincs elég chip

Az autóipar valamennyi szereplője küzd azzal, hogy a pandémia miatt a chipgyártók átszervezték tevékenységüket és emiatt hiánycikké vált az autókban használt félvezető, ami százmilliárd dolláros veszteséget okoz az ágazatnak. A hatások alól a Tesla sem vonhatja ki magát. A szállítási határidők egyre hosszabbak, jóllehet a társaság a hírek szerint hajlandó lenne előre fizetni a chipekért. A hasonló problémák elkerülése érdekében a Tesla saját akkumulátorok gyártását is tervezi, melyekhez maga bányászná a lítiumot is.

​A magyar vevőket az ág is húzza

A folyamatos áremelkedés minden bizonnyal a magyar vásárlókat is érinti. Nálunk a Tesla amúgy sem volt olcsó, hiszen modelltől függően 20-65 millió forintot kellett fizetni egy autóért. És ez még nem minden. Az elmúlt hónapokban ugyanis nem csak az autóipari problémák hanem a forint gyengélkedése is emelte a Tesla modellek árát.


The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!