Kék színű, önvezetésre képes Tesla a Tesla emblémája előtt
Fotó: Unsplash

Már a németek is vizsgálják a Teslát, erre kíváncsiak

Arra keresik a választ a németek, hogy vajon biztonságos-e az elektromos autók királyának az „önvezető funkciója”?


A Tesla Autopilot néven ismert automata sávváltó rendszerét vizsgálják a német szabályozó hatóságok – adta hírül a Bild am Sonntag újság a vállalat szóvivőjére hivatkozva.

A Kraftfahrt-Bundesamt (Szövetségi Gépjárműközlekedési Hatóság) állítólag arra kíváncsi, hogy a Tesla által frissítésként kínált technológia biztonsággal használató-e a német utakon. A jelentés szerint a szabályozó a holland járműügynökséggel is tárgyal, amely az Európa-szintű járműhasználati engedélyezésért felel.

Pozitív elbírálás esetén Németországban is megjelenhetnek a közel önvezetésre képes villanyautók.

A Tesla és a német szabályozó egyelőre nem reagált a megkeresésekre.

Intő jelek

Sokan annak sem örülnek, hogy egyáltalán felmerült az engedélyezés lehetősége. A Tesla az elmúlt hónapokban komoly nyomás alá került, ugyanis felmerült a gyanú, hogy automatizált vezetési technológiája több közlekedési balesetben is szerepet játszott.

A napokban egy család be is perelte a gyártót egy állítólagos felfüggesztési meghibásodás miatt, amely feltételezhetően közrejátszott egy tavalyi, Floridában történt halálos kimenetelű közlekedési balesetben. Az esetről EBBEN A CIKKÜNKBEN bővebben is írtunk.

További aggodalomra adhat okot, hogy az USA nemzeti közúti közlekedésbiztonsági hivatala (NHTSA) bejelentette, hivatalos vizsgálatot indít több százezer Teslával kapcsolatban. Mint kiderült, rengeteg tulajdonos jelezte, hogy a teljesen önvezető autókra (FSD) kiadott szoftverfrissítések téves ütközési figyelmeztetéseket adhatnak le, illetve váratlanul aktiválhatják a vészfékeket is. A gyártó elismerte, hogy a vészfékek aktiválása balesetet okozhat, de egyelőre semmilyen közúti karambol nem köthető a szóban forgó problémához. A Tesla ismét figyelmeztetett, hogy az FSD nem jelenti azt, hogy a járművek képesek a tökéletes önvezetésre, csupán egy fejlett vezetéstámogató rendszer, amely el tud végezni bizonyos vezetési feladatokat.

Ne hagyd ki!