Egy fehér Tesla Roadster áll egy kiállításon a Tesla épületében
Fotó: Unsplash

Csaknem 3000 autót hívott vissza a Tesla, ez az oka

Az USA nemzeti közúti közlekedésbiztonsági hivatala (NHTSA) tájékoztatása szerint a Tesla 2800 járművet hív vissza az Egyesült Államokban felfüggesztési problémák miatt.Jobb félni

A hivatal hivatalos honlapján figyelmeztetett, hogy az elülső felfüggesztés rögzítőelemeivel kapcsolatos probléma befolyásolja a kerékbeállítást, instabillá teheti a járműveket, így növelheti a balesetek, ütközések kockázatát. Az NHTSA jelentése szerint 2791 autó, főleg 2020. és 2021. között gyártott Model Y, illetve 2019. és 2021. között értékesített Model 3 járművek érintettek az ügyben, amelyek működése során az ügyfelek rendellenes zajt észlelhetnek az elülső felfüggesztések irányából. A visszahívás részeként a Tesla az oldalsó rögzítőelemeket is ingyenesen megerősíti, indokolt esetben pedig ki is cseréli. Fontos megjegyezni, hogy a Tesla lépése nem azt jelenti, hogy a szóban forgó járművek rögzítőelemei egytől-egyig balesetveszélyesek. A gyártó csupán meg akarja vizsgálni az autókat, hogy megbizonyosodjon biztonságukról.

Fő a biztonság

Nem ez az első biztonsági intézkedése a Tesla-nak. Júniusban csaknem 8000, potenciálisan hibás biztonsági övekkel felszerelt járművet hívott vissza. Ugyanebben a hónapban további 6000 Model 3 és Model Y autót is berendelt potenciálisan meglazult csavarok miatt, amelyek befolyásolhatják a gumiabroncsok nyomását. Az NHTSA, ami a járművek teljesítményére vonatkozó szabványok betartatásáért felel, jelenleg 12 olyan balesetet vizsgál, amelyekben a Tesla önvezető autói is érintettek.

Annyi biztos, hogy a biztonsági aggályok nem tántorították el a vállalati partnereket a világ leghíresebb villanyautóitól. A Hertz autókölcsönző vállalat a napokban a valaha volt legnagyobb e-autó rendelését adta le a Tesla-nak, 100 ezer villanyautót vásárol Elon Musk vállalatától. A megállapodásnak köszönhetően a Tesla piaci értéke meghaladta az egybillió dollárt, Elon Musk vagyona pedig a 274,4 milliárd dollárt (cirka 85 064 milliárd forint).

Ne hagyd ki!