Nagyos sokan halogatják az autóvásárlást
Fotó: Shutterstock

Luxus az új autó a magyaroknak? Egyre többeknek igen

Igen magas a Magyarországon forgalomban lévő autók átlagéletkora. Viszont nem valószínű, hogy egyhamar jelentősen csökkenni fog ez az érték. Manapság a csúcsidőszakhoz képest évente nagyjából fele annyi új autót értékesítenek az országban.


Leginkább a 1,5 millió forintnál olcsóbb autókat keresik a magyarok

Élénkült a magyar használtautó-piac 2024 első harmadában, hiszen az értékesítések havi száma 73-80 ezer között mozgott. Ez jelentős növekedést jelent az egy évvel korábbi 60-72 ezres adásvételhez képest.

Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke arról tájékoztatta a Népszavát, a használt autók árai csak minimálisan, 3-5 százalékkal csökkentek 2023 azonos időszakához képest, részben az infláció mérséklődése, valamint a forint erősödése miatt.

A szakértő elmondta, a magas infláció és a reálbérek zsugorodása miatt sokan halasztották el az autóvásárlást tavaly, ami hozzájárult a piac idei élénküléséhez.

Hozzátette, a használt autók importja is csökkent 2023-ban: 105 ezer érkezett, szemben az előző év 126 ezres behozatalával.

Különösen az olcsóbb, 1,5 millió forint alatti autókra nőtt a kereslet. Az olyan elektromos autóknál pedig, mint például a Tesla és BYD modellek, jelentősebb árcsökkenés volt tapasztalható.

A szakember megjegyezte, az autópark átlagéletkora Magyarországon magas, 15,6 év. Ráadásul ez egyhamar nem csökkenthető jelentősen, mivel az új autók éves értékesítési száma alacsony, 107 ezer, ami messze elmarad a csúcsévek (2004; 2005) 210 ezres darabszámától.

Műszakira vinnéd a kocsit? Így számolj!

Egyébként hosszabb várakozási idő alakulhat ki az autós műszaki vizsgaállomásokon, mivel nagyjából egymillió jármű forgalmija jár le majdnem egyszerre.

A torlódás a koronírus-járvány utóhatása. Két éve csaknem egymillió járművet kellett szinte egyszerre átvizsgálni, miután véget ért a vizsgáztatásra adott mentesség. Van olyan vizsgaállomás, ahol 2-3 hetet is várni kell a forgalmi engedélyek megújítására.

Az egyik szerviz tulajdonosa elmondta, a tempón nemigen lehet gyorsítani, azt ugyans előírás, hogy egy járművet hány perc alatt kell és lehet levizsgáztatni, így a kapacitások végesek. Vizsgaállomás ugyanakkor jellemzően több is van a nagyobb településeken, így egy kis utánajárással valószínűleg azért nem lehetetlen szabad időpontot találni.

A műszaki vizsga hatósági díja nyolc éve változatlan, 16 290 forint, de a független vizsgaállomásokon – előzetes átvizsgálással együtt – jellemzően 25-30 ezer forint körüli összeget kell fizetni érte.

Ne hagyd ki!