Ütött-kopott benzinkút oszlop
Fotó: Unsplash

Nem mindenhol lehet majd tankolni augusztus 19-én és 20-án

A Független Benzinkutak Szövetsége közleményben jelezte mindezt. Az ok elsősorban az üzemanyaghiány.


Szünet jön az ünnepen

Szűkszavú közleményt adott ki a Független Benzinkutak Szövetsége, melyben ez áll:

„A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-én és 20-án az üzemanyag-kiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek. A tankolók megértését előre köszönjük.”

Mi az ok?

Mint arról korábban már mi is beszámoltunk, egész Európában üzemanyaghiány van, ami Magyarországra is kihat. Ráadásul a Mol kénytelen volt karbantartás miatt leállítani kőolajfinomítóját Százhalombattán, ami tovább növelte a problémákat. Az állam ennek orvoslására július végtől csak a magánszemélyeknek engedte, hogy továbbra is literenként 480 forintos rögzített áron tankoljanak. Másrészt a stratégiai tartalékból 186 millió liter üzemanyagot dobott a piacra.

Kritikus időszak

Mivel a becslések szerint Magyarországon napi 20 millió liter üzemanyag fogy, a készlet a napokban fogy el, így a szakértők már akkor figyelmeztettek, hogy az üzemanyagellátás szempontjából augusztus közepe kritikus lehet Magyarországon. A helyzet komolyságát jelzi, hogy maga a magyar olajtársaság is önmérsékletre kéri a fogyasztókat. A Mol többször jelezte, hogy mindenki legfeljebb 50 liter üzemanyagot tankoljon, mert akkor lehet megoldani, hogy abból mindenkinek jusson. A Független Benzinkutak Szövetsége szerint ugyanakkor el kellene törölni az árstoppot , mert az 20-30 százalékkal csökkentené a magánfelhasználók fogyasztását. Erre a lépésre eddig nem kerített sort a kormány.


Ne hagyd ki!