Bankkártyával fizetnek egy POS-terminálnál.
Fotó: Unsplash

Megemelhetik a PIN kód nélküli 15 ezres vásárlási limitet

Az MNB vizsgálja, hogy hol lehet a PIN kód nélküli vásárlási limit megfelelő mértéke, mivel már egy nagybevásárlásra nem elég a jelenlegi 15 ezres limit. Az MNB alelnöke 30-50 ezer forintos új limit lehetőségét is felvetette.


Akár 50 ezer is lehetne az új limit?

Akár még tovább is emelhető a 15 ezer forintos PIN kód nélküli vásárlási limit – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Arra kérdésre, hogy az MNB továbbra is támogatja-e az 5 ezer forintról 15 ezerre emelt limit megtartását, Kandrács Csaba elmondta: az MNB azt látja, hogy ez bevált, és fenn kell tartani, mert egyszerűsíti az életet.

Sokan féltek attól, hogy az ötezer forintos limit emelésével több lesz a visszaélés, de bebizonyosodott, hogy ez alaptalan félelem volt. A 15 ezer forintos limit nyomán nem nőtt a csalások aránya. Ha pedig nincsenek visszaélések és komoly kockázatok, akkor ez a limit akár még tovább is emelhető.

Az MNB-alelnöke beszámolt arról, hogy az MNB folyamatosan vizsgálja, hogy hol lehet a megfelelő mérték.

Ma már egy nagybevásárlásra nem elég ez a limit, úgyhogy valahol annak határán, 30-50 ezer forint környékén lehetne egy új határt meghúzni. Mindezzel azonban óvatosnak kell lenni

- jegyezte meg.

Pár hete írtunk arról, hogy január elseje óta a vállalkozások kötelesek a készpénzes fizetésen túl legalább egy elektronikus fizetési lehetőséget is biztosítani a vásárlók részére. Ennek legelterjedtebb módozata a POS terminálok létesítése, azonban ez nem minden vállalkozás számára a legjobb alternatíva. Erről itt olvashat.

Sokan új hitelt vettek fel a moratórium alatt

Kandrács Csabát az interjúban a hitelmoratóriumról is kérdezték. Az arra jogosultak október végéig kérvényezhetik a moratórium meghosszabbítását. Ezzel kapcsolatban elmondta: a kezdetekkor 1,4 millió ember volt a moratóriumban, idén nyárra ez 1,15 millióra apadt. Most az első informális jelzések azt mutatják, hogy kevesebben igényelték a hosszabbítást, mint amennyire becsülték, de ez csalóka, mert ilyen ügyintézéseknél általában az utolsó napokban nő meg az igény.

Mi azt tanácsoljuk, hogy tényleg csak az vegye igénybe a hosszabbítást, akinek szüksége van rá, és aki így tesz, ne hagyja az utolsó pillanatra.

Arra a kérdésre, hogy az MNB nem tart-e attól, hogy a moratórium végével tömegesen bedőlnek a hitelek, azt válaszolta: kevesen lehetnek, akik olyan élethelyzetbe kerültek, kerülnek, hogy nem tudják majd fizetni a hitelüket. Rendszerszintű problémát ez nem fog jelenteni, a pénzügyi stabilitásra nem lesz hatással.

Az MNB alelnöke kiemelte: a jegybank szerint az ügyfelek legnagyobb hányada tudná fizetni a hitelét. Ennek alátámasztására közölte:

a moratóriumban lévő fogyasztók közül körülbelül 350 ezren új hitelt vettek fel az elmúlt másfél évben.

Az ő esetükben azért feltételezhető, hogy nagyon nagy probléma nem lehet a fizetőképességükkel. Náluk maximum kényelmi döntés lehet a háttérben. Október vége tehát nagy tisztulást hozhat ebből a szempontból is.

Varga Mihály pénzügyminiszter szeptember közepén jelentette be, hogy október 31-ig változatlanul, 2022. június 30-ig csak a rászorulóknak marad a törlesztési moratórium. Itt arról írtunk, hogy szeptember közepén a moratóriumosok több mint harmadának még nem volt elképzelése arról, hogy mikor tudná újrakezdeni hitelei visszafizetését. Ez a cikk pedig azt mutatja be, hogy akár 500 ezer forinttal is nőhet a teljes visszafizetendő összege annak a 8 millió forintos lakáshitelnek, amelyet idén október 31-e helyett a jövő év június 30-áig a moratóriumban tartanak.


Ne hagyd ki!