Hatalmasat ugrottak a hitelkamatok az elmúlt egy évben
Fotó. Shutterstock

Így számoljon, aki most venne fel lakáshitelt

Jelentősen nőtt a lakáshitelhez elvárt jövedelem mértéke a pénzintézeteknél egyetlen év alatt. Leginkább azok örülhetnek, akik még tavaly felvették a kölcsönt. Mutatjuk, hogyan módosult az elvárt kereset mérete, és milyen lakáshitel-feltételekkel érdemes manapság kalkulálni.


Tízmilliós különbség egyetlen év alatt a lakáshiteleknél

Hatalmasat ugrottak a hitelkamatok az elmúlt egy évben hazánkban, ami leginkább a gazdasági fejleményekkel, az infláció elleni küzdelemmel és az alapkamat jelentős emelésével magyarázható. Tavaly augusztusban 4,9 százalék volt az infláció, ami napjainkra 13,7 százalékra emelkedett. A jegybanki alapkamat pedig a 2021 nyolcadik hónapjának végén érvényes 1,50 százalék után egy évvel később már 11,75 százalékon állt. Ezeket a változásokat a lakáshitelkamatok is követték, bár az érvényes alapkamat szintjétől még jelentősen elmaradnak – írja legújabb elemzésében a Bankmonitor.

A portál összehasonlította azt is, hogy mekkora költségekkel vehettünk fel lakáshitelt tavaly és idén augusztus végén. 2021 nyolcadik hónapjában a három legkedvezőbb lakáscélú jelzáloghitelek átlagos teljes hiteldíj mutatója (THM) 3,80 százalék volt, idén azonban 7,78 százalék.

Tehát amíg tavaly egy 20 millió forintos kölcsön, 20 éves futamidőre, nettó 400 ezer forint jövedelemmel, 10 évig fix kamatozással havi 118 340 ezer forintos törlesztőrészlettől volt elérhető, ma már 161 054 forintot kellene fizetnünk ugyanazért. A visszafizetendő teljes összeg egy éve meghaladta a 28 millió forintot, idén azonban a 38 millió forintot is túlszárnyalja.

Emellett tavaly jóval kevesebb jövedelemmel volt elérhető számos banki ajánlat. 2021. augusztus végén havi nettó 300 ezer forintos fizetéssel, 10 évig fix kamatozás esetén 10, a futamidő végéig fix kamattal pedig 6 bank ajánlata közül lehetett választani. Azonban jelenleg ugyanezen jövedelemszintnél egyetlen ajánlat sem érhető el.

Ilyen lehetősége van annak, aki a fizetése alapján kiesik a pikszisből

Hitelfelvételkor az ingatlanfedezet mellett az igénylők jövedelme is jelentős bírálati tényező. Meghatározza, hogy legfeljebb mekkora havi törlesztőrészlet vállalható be az adott fizetésből. A vizsgálatakor pedig figyelembe veszik az összes fennálló hitel törlesztőrészletét is.

A hitel megszerzése érdekében megoldás lehet a felvenni kívánt hitelösszeg mérséklése, ez azonban nem mindig járható út. Másik lehetőség a futamidő növelése, amivel érdemi csökkenés érhető el a törlesztőrészletekben. Viszont a hosszabb futamidő jelentősen megdobhatja a visszafizetendő költséget, hiszen a lakáshitel tovább kamatozik.

Például egy 20 millió forintos, 7,29 százalékos kamatozású lakáshitel után 10 éves futamidővel több mint 28 millió forintot kell visszafizetni. Ugyanez 20 éves futamidővel nagyjából 38 millióba, 30 éves futamidővel pedig több mint 49 millióba fog végül kerülni.

Vannak azonban más, ésszerű megoldások is. Jelentős összegeket spórolhatunk például lakáscélú állami támogatással, amennyiben tudjuk és akarjuk vállalni a feltételeit. Továbbá érdemes átgondolni egy adóstárs vagy társigénylő bevonását. Ilyenkor az ő jövedelme is számítani fog, vagyis a két fizetés mértéke lesz mérvadó a hitelbírálatnál. Házas- és élettársak esetén egyébként is előírás, hogy mindkét fél adósként szerepeljen az ügyletben.

Ne hagyd ki!