Női befektető halad a csúcs felé miután lenyomta a férfi befektetőket
Fotó: Shutterstock

Kiderült az igazság: a nők jobb befektetők, mint a férfiak

A Fidelity pénzügyi szolgáltató vállalat friss kutatásában több mint ötmillió ügyfele befektetési szokásait vizsgálta. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a nők eredményesebben kereskednek, mint a férfiak.


Fő az önbizalom

A 2021 Women and Investing Study kutatás 5,2 millió ügyfélszámla éves teljesítménye alapján megállapította, hogy 2011 januárja és 2020 decembere között a nők befektetései átlagosan 0,4 százalékkal magasabb megtérüléseket eredményeztek, mint a férfiaké. Lorna Kapusta, a Fidelity női befektetői részlegének vezetője szerint több oka is van annak, hogy a nők általában jobban teljesítenek, mint a férfiak:

  • egyrészt kevesebbet kereskednek, így nagyobb eséllyel kerülik el a piaci mélypontokat és a plusz költségeket
  • másrészt következetesebben fektetnek be, ezáltal a piaci időzítésük is jobb

Ennek ellenére kevésbé magabiztosak, amikor a pénzügyi képességeiket kell megítélniük. A felmérés elkészítéshez, az adatok publikálásához 1200 férfi és 1200 nő személyesen is hozzájárult, a válaszokból az is kiderült, hogy 10-ből 6 nő elégedetlen a befektetési tudásával.

Nem úgy tekintek erre az egészre, mint egy „nők kontra férfiak" dologra. Valójában azt szeretném, ha a kutatás megingatná azt a mítoszt, hogy a nők nem jó befektetők.

-mondta Kapusta.

Kezdjük kicsiben

Kapusta szerint a nők bizonytalanságának egyik fő oka az, hogy gyakran úgy gondolják, többet kell tanulniuk ahhoz, hogy megalapozott befektetéseket hajtsanak végre, míg a férfiak nyugodtabban vágnak bele a kockázatosabb üzletekbe. A szakember úgy véli, megoldást jelenthet, ha az önmagukban kételkedők rendszeresen beszélnek pénzügyeikről és befektetéseikről a barátaikkal, vagy épp a társukkal. Azt javasolja, hogy szervezzenek kifejezetten pénzközpontú találkozókat, vagy csatlakozzanak online szemináriumokhoz, workshop-okhoz, előadásokhoz.

Kapusta azt is hozzátette, hogy a tőzsdei kereskedelem elkezdése előtt nem szükséges vagyonokat felhalmozni, már az is jó kiindulópont, ha valaki a fizetése egy-két százalékát rendszeresen befekteti.

Ne hagyd ki!