Tőzsde figyelése laptopon keresztül
Fotó: m./Unsplash

Az olaszok is kipróbálták a magyar módszert, tőzsdepánik lett belőle

A Giorgia Meloni vezette olasz kormány a nyári szabadság előtti utolsó ülésén határozott egy olyan bankadóról, amelynek tényéről az Olasz Bankszövetség (ABI) is csak később és közvetve, a sajtóból tudott meg. Ennek hírére pedig minimum 10 milliárd eurót zuhantak a tőzsdén az olasz bankok jegyzett részvényei, összességében 7,6%-os mínuszban zártak.


Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter úgy jellemezte a döntést, miszerint ez a „társadalmi igazságosság” jegyében született. Ez a pénzintézeteknek egy nem kevesebb mint egy 40 százalékos rendkívüli adót jelent.

Csak a bankok 2023. első félévi nyereségét kell megnézni, ami szintén az Európai Központi Bank kamatemelésének eredménye, hogy rájöjjön, nem néhány millióról beszélünk, hanem milliárdokról

– emelte ki Matteo Salvini, aki egyébként magának a döntésnek a részleteit a nyilvánosság előtt elárulta egy sajtótájékoztatón hétfő este.

Ezt is olvasd el: Hitelfelvételt tervezel? Jó hírünk van! Csökkenni kezdtek a kamatok!

Eg  bank \u00e9p\u00fclete

Felkészületlenül érte a piacot a döntés, a kormány viszont magyarázattal állt elő, mire is fogják fordítani a bevételt. Egyrészt adócsökkentés, másrészt a jelzáloghitelesek megsegítése a cél. Nagyjából ez az adó 2,8 milliárd eurós összeget jelenthet az olasz államháztartásnak. A bankok egyik fele elítéli, másik fele egyetért a kormány lépésével, amely szerint azoknak a pénzintézeteknek kell megfizetniük ezt a terhet, amik 2022-es nyeresége minimum 3%-kal lett több a 2021-esnél és 2023-ban pedig legalább 6%-kal zártak jobban, mint 2022-ben.

Ezt is olvasd el: Újabb bankot kebelezhet be a hazai "szuperbank"

Az egyelőre egyszeri adóztatás az idei évre vonatkozik, és nem haladhatja meg a bankok előző évre számított nettó vagyona 25 százalékát. Azoknak a pénzintézeteknek kell megfizetniük a terhet, amik 2022-es nyeresége legalább 3 százalékkal túllépte a 2021-est, 2023-ban pedig 6 százalékkal az egy évvel korábbit.

Egy olasz napilap számításai szerint az év első hat hónapjában az olaszországi bankok bevétele meghaladta a 31 milliárd eurót, profitjuk pedig a 7 milliárdot – írja az Infostart.

Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország politikusa és jelenlegi miniszterelnök-helyettes szerint:

a döntés nem a bankok ellen, hanem családok védelmében született.

A bankokra kivetett adó valóban csökkentheti azt a társadalmi feszültséget, amit az elmúlt időszakban az infláció és az alapjövedelem reformja növelt.

Ne hagyd ki!