Novembertől nagyobb költségekre számíthatnak azok az egyesült királyságbeli vállalatok, amelyek európai partnerektől várnak utalásokat. A deágulás oda-vissza érvényes.Érett már egy ideje

Novembertől a PayPal 1,29 százalékos utalási költséget fog felszámítani minden kifizetés után, amely az Európai Gazdasági Térség (EGT) és az Egyesült Királyság vállalatai között megy végbe. Az említett költség, ami jelenleg 0,5 százalékra tehető, nem változott, mióta az Egyesült Királyság kilépett az EU vámuniójából és az egységes piacról. Az új díjszabás azonban még mindig alacsonyabb lesz, mint a PayPal globális, 1,99 százalékos terhelése.

Mi az indok?

A PayPal azzal indokolta döntését, hogy a szigetország és az EGT közötti bankközi díjak emelkedése többletköltségekkel jár. Azok az európai szabályok, amelyek a betéti és hitelkártyák bankközi díjait 0,2 és 0,3 százalékban korlátozták, már nem érvényesek a brit vállalkozásokra. Sőt, mi több, a Visa és a Mastercard is bejelentette, hogy ezeket a díjakat október közepétől ötszörösére fogja növelni (0,3-ról 1,5-re).

Az Európai Gazdasági Térség az EU tagállamaiból, illetve Norvégiából, Izlandból és Liechtensteinből áll. Az új díjszabás az Egyesült Királyság és az EGT mellett Guernsey-re, Jersey-re, Gibraltárra és Man szigetére is kiterjed.

A PayPal tájékoztatása szerint így egyszerűbb lesz nyomon követni a határokon átívelő díjakat.

Egy erősen versenyző piacon a vállalatok ezáltal könnyebben tudják majd összehasonlítani a PayPal díjait más szolgáltatók áraival, és jobban meg tudják majd becsülni az általunk nyújtott értékeket.

-adta hírül a vállalat.

A brit Kisvállalkozások Szövetsége (FSB) egyáltalán nem örült a híreknek. Az FSB alelnöke, Martin McTague elmondta, hogy nagyjából minden negyedik kisvállalkozás felhagyott az EU-ba irányuló exporttal, főleg a költségnövekedések miatt. Továbbá az elmúlt három hónapban a kis exportőrök valamivel több mint 40 százaléka mondta, hogy az exportja értéke csökkent.

The Conversation

Friss

Fotó: airbus.com

Nyáron már termel a gyulai Airbus-gyár – Ilyen helikoptereket láthat el

Jövő júliusban kezdi meg a termelést a gyulai Airbus-gyár, ahol a repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak majd precíziós alkatrészeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Gigabírság: A versenyhivatal lecsapott Bige László cégére és társaira

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A hivatal 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki. A Nitrogénművek közölte, hogy egyelőre részletesen tanulmányozza, de érdemben elutasítja és bírósági úton mindenképpen megtámadja a döntést.


TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így néz ki Magyarország első elektromos autója – Mutatjuk a fotókat!

Ma megkezdték a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártását Kecskeméten. Ez az első tisztán elektromos meghajtású modell, amelyet Magyarországon gyártanak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!