Fájdalomcsillapítót és szívgyógyszert érint a visszahívás
Fotó: Shutterstock

Ne vedd be ezeket a pirulákat! A hatóság kivonta őket a forgalomból!

Visszahívott két gyógyszert a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Az egyik termék egy keresett fájdalomcsillapító, a másik pedig egy szívgyógyszer. Mutatjuk a részleteket!


Két gyógyszert hívott vissza a NNGYK

Minőségi hibára hivatkozva azonnali hatállyal kivonta a forgalomból a Dobutamin Admeda 250 mg oldatos infúzió (OGYI-T-9221/02) elnevezésű gyógyszer 20217B-HU gyártási számú tételét az NNGYK.

A Napi megjegyzi, a visszavonásnak és a visszagyűjtésnek a költségei a forgalomba hozatali engedély jogosultját terhelik. Egyúttal emlékeztetnek rá, hogy ezen szívelégtelenség kezelésére használt gyógyszer egy másik gyártási tételével tavalyi is probléma merült fel.

Emellett az NNGYK visszahívta a Nidol 100 mg tabletta 30x (OGYI-T-8265/02) nevű gyógyszer 2190123, 2200123 és 2210123 gyártási számú zárolt tételeit is. Továbbá elrendelte a begyűjtésüket az egészségügyi szolgáltatóktól is.

Rengeteg gyógyszer megy kárba

Egyébként 341,5 tonna gyógyszerhulladékot dobott be a lakosság a patikákban, a bioboltokban és a benzinkutakon kihelyezett zöld gyűjtődobozokba tavaly. Ez a mennyiség durván egy tonnával több, mint egy évvel korábban. Ráadásul 2019 óta a havonta begyűjtött átlagmennyiség minden évben meghaladta a 28 tonnát a cég adatai szerint.

Tavaly az összesített gyógyszerforgalom megközelítette a 600 milliárd forintot, amíg 2021-ben 569 milliárdért váltott ki receptköteles gyógyszereket a lakosság. 2022 decemberében több mint három és féléves rekord dőlt meg, miután 53,5 milliárd forintot fizettünk vényköteles szerekért a patikákban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint pedig idén márciusban naponta 539 ezer doboz vényköteles gyógyszert váltottunk ki. Egy évvel korábban ez az érték 560 ezer volt.

Nem szabad a háztartási hulladék közé dobni

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívta rá a figyelmet, hogy a háztartási hulladékba dobott, valamint a wc-n lehúzott vagy a lefolyóba engedett gyógyszerek hatóanyagai belemosódhatnak a talajba, ahonnan visszakerülhetnek az ivóvízbe.

A gyógyszerhulladékok között pedig különösen veszélyesek a gyulladáscsökkentő antibiotikum-tartalmú gyógyszerek, valamint a női nemi hormonokat tartalmazó fogamzásgátlók. Ezért hangsúlyozzák, a fel nem használt szereket a legjobb, ha visszaviszi a lakosság a patikákba.

Ne hagyd ki!