Fontos antibiotikumokból biztosítanák az ellátását
Fotó: Shutterstock

Itt az EU receptje a gyógyszerhiány kezelésére

A tervezett intézkedések között az is szerepel, hogy a későbbiekben a tagállamok együtt intézhetik egyes készítmények beszerzését.


Felveszi a harcot a gyógyszerhiány ellen az EU

Az Európai Gyógyszerügynökségek (EMA), a Gyógyszerügynökségek vezetői (HMA), valamint az Európai Bizottság (EB) illetékesi főként a légúti fertőzések kezelésére használt kulcsfontosságú antibiotikumok téli hiányának kialakulását próbálják megakadályozni.

Ezért új készítményekkel egészítenék ki a kritikus gyógyszerek uniós listáját. De az EB és a tagállamok más intézkedéseket is terveznek a gyógyszerhiány visszaszorítása érdekében. Például szükség esetén közösen intéznék egyes készítmények beszerzését. Emellett támogatnák a kulcsfontosságú antibiotikumok gyártásának növelését részben azzal, hogy elegendő gyártási kapacitást biztosítanának ezekhez a gyártóknak.

A Portfolio megjegyzi, a jelenlegi adatok alapján, ha az alapvető antibiotikumok szájon át szedhető készítményei iránti kereslet a korábbi évek átlagszintjén marad, az EU ellátása várhatóan ki fogja elégíti a keresletet a téli szezonban. Hozzáteszik, a szervek nem ajánlják senkinek a gyógyszerek felhalmozását, hiszen az tovább mélyítheti az európai gyógyszerhiányt.

Rengeteg gyógyszer megy kárba

Egyébként 341,5 tonna gyógyszerhulladékot dobott be a lakosság a patikákban, a bioboltokban és a benzinkutakon kihelyezett zöld gyűjtődobozokba tavaly. Ez a mennyiség durván egy tonnával több, mint egy évvel korábban. Ráadásul 2019 óta a havonta begyűjtött átlagmennyiség minden évben meghaladta a 28 tonnát a cég adatai szerint.

Tavaly az összesített gyógyszerforgalom megközelítette a 600 milliárd forintot, amíg 2021-ben 569 milliárdért váltott ki receptköteles gyógyszereket a lakosság. 2022 decemberében több mint három és féléves rekord dőlt meg, miután 53,5 milliárd forintot fizettünk vényköteles szerekért a patikákban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint pedig idén márciusban naponta 539 ezer doboz vényköteles gyógyszert váltottunk ki. Egy évvel korábban ez az érték 560 ezer volt.

Nem szabad a háztartási hulladék közé dobni

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívta rá a figyelmet, hogy a háztartási hulladékba dobott, valamint a wc-n lehúzott vagy a lefolyóba engedett gyógyszerek hatóanyagai belemosódhatnak a talajba, ahonnan visszakerülhetnek az ivóvízbe.

A gyógyszerhulladékok között pedig különösen veszélyesek a gyulladáscsökkentő antibiotikum-tartalmú gyógyszerek, valamint a női nemi hormonokat tartalmazó fogamzásgátlók. Ezért hangsúlyozzák, a fel nem használt szereket a legjobb, ha visszaviszi a lakosság a patikákba.

Ne hagyd ki!