A befektetők újra felfedezték a budapesti belvárosi lakáspiacot
Fotó: Shutterstock

Három belvárosi kerület a befektetési lakásvásárlók kedvence

Bár a koronavírus-járvány miatti korlátozások hatása rövid időre visszavetette Budapest belvárosi kerületeiben az ingatlanok keresettségét, tavaly újra élre törtek a belső kerületek a népszerűségi listán - közölte a Duna House az ügyfelei között végzett felmérése alapján.


Az ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint a főváros VII., VIII. és XIII. kerülete tartozott 2022-ben a befektetők által leginkább kedvelt helyszínek közé. A befektetési céllal zárult tranzakciók 15 százalékában VII. kerületi ingatlan szerepelt. Erzsébetvárosban átlagosan 760 ezer forintos négyzetméteráron, 72 négyzetméteres átlagos alapterületű lakáshoz jutottak a befektetők, az ingatlanra fordított összeg átlagosan 54,5 millió forint volt.

Az adásvételek 14 százalékánál VIII. kerületi ingatlan cserélt tulajdonost. Józsefvárosban 780 ezer forintos négyzetméteráron, átlagosan 50 négyzetméteres lakásokat vettek a befektetni szándékozók, akik átlagban 39,5 millió forintot invesztáltak ingatlanba.

A harmadik legkedveltebb kerület a XIII. volt, itt teljesült az összes befektetési célú vásárlás 10 százaléka. Az ügyfelek egymilliós négyzetméterárat, átlagosan 50,2 millió forintot fizettek, szintén 50 négyzetméteres lakásokért.A hazai ingatlanpiacon a 2022-es adatok alapján változó intenzitású, mégis jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása a fővárosban és vidéken is - jelezte a Duna House.

Tavaly az ország teljes területén az eladások 27 százaléka befektetési célú volt, Budapesten a tranzakciók 35 százaléka tartozott ebbe a kategóriába. Az idei első négy hónap értékesítési adatai alapján országosan 2 százalékpontos a visszaesés, míg az idén megkötött budapesti adásvételeknél nagyobb, a fővárosban 31 százalékban vásároltak az ügyfelek lakást vagy házat nem saját célra.

Alapvetően idén is a tavalyihoz hasonló területek iránt érdeklődtek a befektetési céllal vásárlók, de az első négy hónap eladásai alapján holtverseny alakult ki a VII., a IX. és a XIII. kerület között. Befektetésként idén a legmagasabb négyzetméterárat, 2 millió forintot egy I. kerületi, 74 négyzetméteres, nagyon jó állapotú lakásért adtak, a legtöbbet pedig egy lakható állapotú, XI. kerületi, 236 négyzetméteres polgári lakásért fizetett egy vásárló.


Ne hagyd ki!