ház Balin
Fotó: Ariah Vicaksono / unsplash

Nagyot kaszálnak az ingatlanosok a turistaparadicsomban

Számos külföldi vásárol az indonéziai Bali szigetén ingatlant, miközben a határok újra megnyílnak, és a világ újra felveszi a pandémiát megelőző ritmusát.


Bali 2022 első félévében 371 504 külföldi látogatót fogadott a statisztikai hivatal adatai szerint. Ezzel szemben 2021 egészét tekintve mindössze 51 külföldi látogatója volt − írja az Insider. És ahogy az élet kezd visszatérni a pandémiát megelőző normális kerékvágásba, a sziget ingatlanpiaca is felpezsdül.

Soha nem láttam még ilyen forgalmasnak Balit, mint az elmúlt 18 hónapban. Az eladási számokat tekintve valószínűleg az elmúlt évtizedben megszokott átlagunk három-négyszeresét érjük el

− mondta Nathan Ryan, a Bali Realty alapítója, aki elsősorban villákkal és beépítetlen telkekkel foglalkozik a sziget déli részén.

Marc Hirte és Amadeus Förster, a Bali Real Estate Consultants alapítói a világ minden tájáról kapnak megkereséseket, de különösen olyan drága városok lakóitól, mint Hongkong, Szingapúr és Los Angeles. Förster szerint sokan a sziget megfizethetősége miatt szeretnének Balira költözni:

Manapság az ügyfelek hajlandóak mindent megfizetni azért, hogy megkapják a kívánt házat. Itt mindenki megengedheti magának, hogy dadát, takarítót, magánszakácsot fogadjon, és olyan életet éljen, ami a világ bármelyik nagyvárosában ugyanilyen költségvetéssel nem lenne lehetséges.

Annak érdekében, hogy minél több embert csábítson az országba, Indonézia júniusban bevezette a második otthonra vonatkozó vízumrendszert. Bár hivatalosan nem erősítették meg, az ország egy ötéves digitális nomád vízum kiadását is fontolgatja.

​Távmunka, második otthonok és emelkedő bérleti díjak

A Balin házra vadászó külföldiek közül sokan a távmunkalehetőségeket szeretnék kihasználni - és hozzák magukkal a családjukat is.

A bali lakások kínálati indexe 2021 harmadik negyedévében mintegy 40,8%-kalugrik meg az előző évhez képest. Valószínűleg több villa épült az elmúlt két évben, mint a járvány előtti három-négy év alatt. A bérleti díjak is megugrottak: az újonnan épült villákért most akár havi 30 millió indonéz rúpiát is elkérnek. A tulajdonosok szeretik rövidebb időre kiadni, mert akkor több pénzt keresnek vele.

A magyar ingatlanpiac alakulásáról Európai Uniós összehasonlításban itt írtunk bővebben.

The Conversation

Ne hagyd ki!