Nagyot nőtt tavaly az építőipari cégek száma Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Soha nem indult annyi cég a hazai építőiparban, mint tavaly

Történelmi rekordot ért el tavaly a hazai építőipar Magyarországon. Soha nem indult ennyi társas vállalkozás a szektorban, mint 2021-ben. Vetül azonban néhány árnyék is az iparágra.Dübörög az építőipar

Minden idők legerősebb cégalapítási éve volt az építőiparban 2021, miután 7498 társas vállalkozást jegyeztek be, és csupán 2245-öt töröltek. Ezzel a szektor társas vállalkozásinak a száma is rekordot ért el, hiszen 63 ezer építőipari céggel indult 2022 – írja elemzésében az Opten.hu.

„Az építőipar általában rendhagyó adatokat produkál céginformációs tekintetben a többi ágazathoz képest, és ez nem volt másképpen a COVID ideje alatt sem”

– nyilatkozta Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

A portál Cégfluktuációs Indexének (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) a tavalyi értéke átlagosan 17-18 százalék volt az építőiparban. A megyék közül egyébként Zala, Győr-Moson-Sopron és Baranya megyékben érte el a legjobb számokat, amíg a legmagasabb fluktuációt Nógrád, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

Mennyire lehet indokolt a cégek magas száma?

A portál felteszi azonban a kérdést, hogy mennyire indokolt a szektorban az cégek ilyen nagy száma. Az iparágat a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai különösen rosszul érintették. 2020-ban nagyjából tíz százalékot zuhant az építőipar teljesítménye. A csökkenést tavaly sikerült ledolgozni, a trendek alapján pedig további növekedés várható, hiszen a kereseti oldalról is kedvezően alakul a szektor. Gondoljunk csak a családtámogatásokra, az emberek ingatlanvásárlási kedvének növekedésére, valamint a gazdaság általános fejlődésére.

Az Opten felhívja azonban a figyelmet arra, hogy válságidőszakban általában sok a kényszerű cégalapítás, amit más ágazatokból kieső szereplők végeznek. Az információkból emellett az is kivehető, hogy nagyon sok az új leány- és testvérvállalkozás. Tehát az építőipar korábbi szereplői is alapítanak vállalkozásokat új profilokkal, szolgáltatásokkal.

„A gazdasági adatokat, keresletet nézve indokolt lehet az építőipari cégszám bővülése, válságidőszakban is sok sikeres vállalkozás születhet, de a rekordmagas cégalapítási értékek ettől még nem indokoltak, a most induló társas vállalkozások átlagos várható élettartama alacsonyabb, mint a korábbi években”

– mondta az Opten elemzője.

Van néhány negatív előjel is

A szektor helyzetét nehezíti munkaerőhiány, valamint az építőanyagárak emelkedése. Nem szabad továbbá megfeledkezni arról sem, hogy jelenleg az ingatlanpiac növekedése fűti a szektort, azonban a magas hitelkamatok és az infláció visszavethetik azt. Ráadásul a kereslet bővülése sem biztos, hogy követni tudja az árak növekedését.

A portál szerint érdemes arról is beszélni, hogy egyre több ugyan a tőkereső vállalkozás az építőiparban, valamint a legújabb cégjogi- és építőipari szabályozások is kedvezően alakultak a vállalkozások számára, azonban még mindig ez a legnagyobb cégfluktuációval rendelkező szektor. Különösen aggasztó a helyzet, ha az induló felszámolási eljárásokat nézzük. Tavaly 1165 ilyen esetre volt példa hazánkban, ami 6 éve a legmagasabb szám. Végelszámolási eljárás 754 cégnél indult 2021-ben, ami 2014 óta szintén rekord.

Az Opten szerint az idén is várhatóan sok új cég fog indul, a cégtörlések száma pedig a 2019 környéki szintre emelkedhet vissza. Mindezek hatására az év végére a 66 ezret is meghaladhatja a szektorban működő társas vállalkozások száma.

Ne hagyd ki!