Általában ők vásárolják a legdrágább ingatlanokat, ráadásul hitel nélkül
Fotó: Shutterstock

Meglepő! Erre nem sajnálják a pénzt az idősek

Korcsoportos lebontásban a 70 év felettiek fizetnek átlagosan a legtöbbet ingatlanokért Magyarországon. Igaz, nem sokan vásárolnak házat vagy lakást ebben a korban. Viszont a középkorúak a legaktívabbak az ingatlanpiacon.


Aktívabbak a középkorúak, de az idősebbek költenek sokat az ingatlanpiacon

Az Otthon Centrum (OC) vevőprofil-összegző elemzéséből kiderül, az életkor szerinti megoszlásban a középkorúak a legaktívabbak az ingatlanpiacon. Az OC hálózatán keresztül a legtöbb tranzakciót (26,5 százalék) a 40-49 év közötti korosztály kötötte 2022 október és 2023 február között. A második helyen a 30-39 év közötti generáció állt (24,7 százalék). A 60 év felett ingatlant vásárlók aránya 14,5 százalék volt, a 70 év felettieké pedig 3,6 százalék a vizsgált időszakban.

Az adatok összesítésekor kirajzolódott, hogy bár a vásárlók között a 70 év feletti nyugdíjasok vannak a legkevesebben, mégis ők azok, akik a legtöbbet, átlagosan 57 millió forintot költenek egy ingatlanra, míg az országos átlagérték 39 millió forint. Ennél 8 százalékkal többért, 42,3 millió forintért vettek ingatlant a 40-49 éves generáció tagjai. A többi korosztály a középérték alatt költ, a sorból leginkább a fiatal felnőttek lógnak ki. Az ingatlanpiacra először belépő generáció átlagosan 30,5 millió forintot fordít ingatlanvásárlásra, ami 22 százalékkal elmarad az országos átlagtól

- idézi Soóki-Tóth Gábort, az OC elemzési vezetőjét az MTI.

Kevesebb hitel és állami támogatás

Az elemző hozzátette, az utóbbi hónapokban visszaesett a hitelből vásárlók aránya, valamint kevesebben vették igénybe az állami támogatásokat is. Viszont nőtt a készpénzes vevők részaránya, így 76,1 százalékot tettek ki a vizsgált hónapokban. Mellettük 13,3 százalék igényelt hitelt, 10,5 százalék pedig állami támogatást is kért az ingatlanvásárláshoz.

30 év felett 54,6 százalék vásárolt csak készpénzzel, 20,5 százalék vett igénybe hitelt, negyedük pedig állami támogatást. A 30-39 éves korosztály tagjai között volt a legmagasabb a hitelből vásárlók aránya, mintegy 22,2 százalék. 60 év felett 98 százalékban a készpénz dominál, 70 év felett pedig kizárólag az.

Ütésálló a luxusingatlan-piac

Egyébként nem csökken a kereslet a folyamatban lévő luxusingatlan-projektekre annak ellenére sem, hogy a négyzetméterenkénti kínálati átlagárak elszálltak. Az árcsökkenés kizárt, hiszen a közeljövőben nem indulnak új projektek.

A luxus-lakóingatlanok piacát sem a Coviddal terhelt elmúlt pár év, sem a háború kitörése utáni időszakban történtek nem érintették hátrányosan, az infláció pedig egyenesen kedvezett a szektornak, a befektetők ingatlanba menekítik a pénzüket. (…) A kétmillió forintos négyzetméterárat 2018 tavaszán az egykori SZOT-szálló helyén épült Elysium társasházra merték kitenni, amely nem sokkal később elsőként lépte át kínálati áraival a 3 milliós határt is

– idéztük Kacsmarik Ágnest, a Fine & Country Hungary értékesítési vezetőjét ebben a cikkünkben.

Amíg 1,5-2 milliós négyzetméterárak voltak jellemzők a luxuskategóriában négy éve, manapság 2,5 millió felett jár az átlag. Azonban a 4 millió forintos árat is megfizetik a vevők egy-egy full panorámás prémium lokációjú penthouse-ért.

A beruházók egyelőre visszatartják az új projekteket, így a kínálat nem tud bővülni. Emiatt szinte kizárt az árcsökkenés ebben az ingatlanpiaci szegmensben.


The Conversation

Ne hagyd ki!