Pedig megüthette a lakáshitelek drágulása az ingatlanpiacot
Fotó: Shutterstock

Hét éve nem volt erre példa a hazai ingatlanpiacon

Egyre jobban elszakad egymástól a lakások és házak piaca, ami leginkább a hazai energiakrízissel magyarázható. A rezsirendszer változtatása miatt hét éve nem dobtak ennyi lakóházat a piacra szeptemberben. Mindeközben szűkülhetett a keresleti oldal a lakáshitelek drágulása miatt.


Felforgatta az ingatlanpiacot a rezsirendszer átalakítása

Tovább csökkent a lakóingatlanok kereslete szeptemberben az ingatlan.com adatai szerint. Ezzel együtt éves szinten 10 százalékkal csökkent az ezer eladó lakásra és házra jutó érdeklődések száma a portálon.

Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője szerint mindeközben a lakások és a házak piaca kezd elválni egymástól: amíg az előbbi 8 százalékos visszaesést könyvelt el 12 hónap alatt ezer hirdetésre vetítve, az utóbbinál a csökkenés 13 százalékos.

Több mint 37 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők az előző hónapban. Az elmúlt hét évben szeptemberben egyszer sem hirdettek meg ilyen sok házat, mint most. A szakember szerint ez azzal magyarázható, hogy sokan még jó áron próbálnak túladni a magasabb energiafogyasztású és nagyobb alapterületű házukon. Az eladási hullám a téli hónapokban tetőzhet.

A kínálatbővüléssel párhuzamosan kialakuló keresletcsökkenés miatt a lakáspiaci drágulás lelassulhat, különösen a felújításra szoruló családi házaknál. Kérdés, hogy a házukat eladó tulajdonosok közül hányan jelennek meg vásárlóként a lakások piacán és mekkora extra keresletet generálnak majd ezek iránt. A házakból lakásba költözők ugyanis támaszt adhatnak az eladó lakások árainak

- véli Balog László.

Megütötte az ingatlanpiacot a lakáshitelek drágulása

Arról is írtunk, hogy a Duna House saját adatain alapuló becslése szerint szeptemberben országosan 9200 ingatlan adásvétel történt, ez 6 százalékos elmaradás augusztushoz és 22 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest.

Az összesített adataik szerint a harmadik negyedévben 28 ezer ingatlan cserélt gazdát, ami 19 százalékkal marad el a 2021 hasonló időszakában mért értéktől. A második negyedévtől érezhető az ingatlanpiacon a lassulás, amelyet a változó gazdasági helyzet és az ennek nyomán dráguló hitelkamatok okoznak elsősorban. Az eddigiekhez hasonló nagyságú visszaeséssel számolva az év végére 120-130 ezer tranzakcióval zárhat a lakáspiac.

A jelzáloghitel-piacon is tovább folytatódott a lassulás. A Duna House becslése alapján szeptemberben 82 milliárd forint jelzáloghitelt vettek fel az emberek. Ezáltal a harmadik negyedévet 264 milliárdos volumennel zárta a lakáscélú hitelek piaca, ami a lakáspiachoz hasonlóan szintén a leggyengébb eddigi negyedév volt az idén.

Az előző év harmadik negyedévél összehasonlítva az ingatlanpiacnál is nagyobb, 30 százalékos csökkenés volt a hitelpiacon.

Ne hagyd ki!