Elképesztő mértékben drágult több budapesti panellakás
Fotó: Shutterstock

60 millió egy panellakásért? Ez vár ránk Budapesten

Elszálltak a lakásárak néhány budapesti lakótelepen. Például a Fehérvári úton, a Bécsi úton és a Gazdagréten is találni 60 milliós lakáshirdetéseket. Ezekhez képest a Havanna-lakótelepen nagyjából feleannyiba kerülnek a lakások.


Egekben a budapesti lakásárak

Hiába a rekordmagas árak, egyre gyorsabban találnak gazdát a panellakások. Vidéken 2022 első félévében ehhez elég volt átlagosan két hónap, de a fővárosban sem kellett hozzá sokkal több idő – írja a Data House friss adataira hivatkozva a Napi.hu.

A budapesti lakótelepeken kínált lakások árszintje különösen nagyot emelkedett: tavalyhoz képest 19-38 százalékkal drágultak. A legnagyobb volt az árnövekedés a Fehérvári úti és a Bécsi úti telepeken. Az előbbin például 2021-ben 650 ezer forint körül alakultak a négyzetméterárak, idén azonban meghaladják a 900 ezret.

Óriási eltérések az négyzetméterárakban

Gazdagréten 830 ezer forintos, Vizafogón 805 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vevők. A két legolcsóbb lakótelep a kőbányai Óhegy és a pestszentlőrinci Havanna-lakótelep. Az idei évben a tavalyinál jóval keresettebbek a Havanna-lakótelepen lévő ingatlanok, ahol továbbra is 562 ezer forint alatt maradt az átlagos négyzetméterár

- jegyzi meg a portál.

Óbudán egy első emeleti, jó állapotú, zöldre néző lakás átlagára 61,5 millió forint környékén alakult, amíg Angyalföldön nagyjából 39 millió forintot fizettek a 36 négyzetméteres, jó állapotban lévő lakásokért az előző félévben.

A panellakások fenntartási költségei kiszámíthatóbbak a családi házakéhoz képest. A kormány energiaárakkal kapcsolatos bejelentései alapján várhatóan keresettebbek lesznek az ilyen ingatlanok a vásárlók, befektetők körében

- nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Robbantak a lakbérek is

Ebben a hónapban írtuk, hogy a lakbérárak is robbantak 2022 elején. A nagyobb városok közül mindössze Miskolcon és Szekszárdon mértek stagnálást, ami a magas infláció mellett viszont komoly reálértékcsökkenést jelent. A drágulás Budapesten különösen dinamikus volt, itt 34,6 százalékkal emelkedett az átlagár, ami azt jelenti, hogy a tavalyi 130 ezer forint helyett idén májusban már 175 ezer forintot fizet egy átlagos bérlő.

Komoly drágulást láthatunk a legnagyobb vidéki egyetemi városokban is: Szegeden és Debrecenben 20 százalékkal, Pécsett közel 16, míg Győrött 13 százalékkal drágultak a bérlemények – egyedül Miskolcon nem történt változás. A mostani áremelkedést azonban érdemes kontextusba helyezni, hogy reális képet kapjunk. Most a koronavírus-járvány miatti online oktatás és a kötelező home office hatásait kezdi kiheverni a piac, ami miatt 2020-ban a legtöbb nagyvárosban árcsökkenés következett be.

A helyzetre ráerősített a turizmus teljes lefagyása, hiszen a korábban főleg külföldieknek kiadott lakások egyik percről a másikra üresen maradtak, így ezek egy része megjelent a kínálatban. Ez utóbbi hatás a fővárosban volt a legerősebb, amit jól mutat, hogy az Ingatlan.com mérése szerint 2020. februárjában 165 ezer forint volt itt egy lakás átlagos bérleti díja, júniusban viszont csak 150 ezer forint. Vagyis 2020. február és 2022. május között az átlagos bérleti költség csupán 10 ezer forinttal emelkedett, ami 6 százalékos drágulás. Eközben 2020-ban 3,3 százalékos, 2021-ben 5,1 százalékos volt az infláció, júniusban pedig 11,7 százaléknál tartunk!


Ne hagyd ki!