Fehér szuperjacht szeli a tenger vizét napsütéses időben emberekkel a fedélzetén
Fotó: Shutterstock

Nem futja magán szuperjachtra? Ne búsulj, van más megoldás!

Bármennyire is csábítóak a fényűző szuperjachtok, sajnos nem elhanyagolható tényező, hogy alsó hangon jó néhány milliárd forintra szükséged lesz, ha vásárolni szeretnél egyet. Sokan azonban nem tudják, hogy van egy viszonylag olcsóbb módja is annak, hogy birtokba vehessenek egy luxushajót és annak minden szolgáltatását.Mozgó társasház

Hacsak nincs egy olyan, kincsekkel teli kamrád, mint Dagobert bácsinak, akkor valószínűleg nem te vagy a szuperjacht-gyártók célközönségének listavazetője. Aggodalomra semmi ok, ez még nem jelenti azt, hogy esélyed sincs belekóstolni a csúcsgazdagok extravagáns életvitelébe. A megoldás két szóban rejlik: lakossági jacht. A lakossági jachtokat mozgó, tengeri apartman komplexumként lehetne jellemezni. Az érdeklők megvásárolhatják az említett ingatlanokat, ennek köszönhetően tulajdonjogot szerezhetnek a hajókból. Persze ez nem olyan, mintha lenne egy saját jachtod, de legalább nem kell több mint 100 millió dollárt kifizetned az autentikus élményért. Amint egy jacht lakásainak nagy részét eladták, világ körüli útra indul fedélzetén a személyzettel és a tulajdonosokkal. Utóbbiak megkötések nélkül használhatják a hajó éttermeit, gyógyfürdőit, borospincéit és edzőtermeit.

Mennyibe kerül?

Jó hírünk van azoknak, akik kedvet kaptak a vásárláshoz, ugyanis a norvég Vard hajóépítő vállalat éppen most építi a világ legnagyobb lakossági jachtját, a közel 222 méteres Somnio-t, amely 2024-ben fog elkészülni. A 39 lakásos Somnio esetében 9,5 millió eurónál, azaz nagyjából 3,5 milliárd forintnál kezdődnek az apartman árak, amelyek főleg a vízi ingatlanok méretétől és elhelyezkedésétől függenek. Minél nagyobb és minél magasabban van egy lakás, annál drágább. Noha 3,5 milliárd forintból már lehetne vásárolni egy „mezei", privát jachtot is, a valóságban ezek meg sem közelítik a „szuperek" minőségét. Összehasonlításképp, egy alig 90 méter hosszúságú szuperjacht 130 millió eurónál, azaz nagyjából 47 milliárd forintnál kezdődik.

Lakossági vs. privát jacht

A Somnio társalapítója és kapitánya, Erik Bredhe kifejtette, hogy a tulajdonosok jellemzően nem arra vágynak, hogy totális elszigeteltségben töltsék szabadidejüket a hajóik fedélzetén. Az igazi céljuk az, hogy hozzájuk hasonló társadalmi pozícióban lévő és gondolkodású emberek környezetében legyenek és építhessék a kapcsolataikat. A lakossági jachtok további előnye, hogy nem kell a karbantartással bajlódni, ugyanis a személyzet gondoskodik a javításról, az üzemanyag- és élelmiszer-ellátásról, valamint a parti túrák szervezéséről és lebonyolításáról is. Persze ez nem ingyenes szolgáltatás, a tulajdonosoknakéves díjat kell fizetniük a gondtalan hajókázásért. További érdekesség, hogy a lakossági jachtok értéke a privátokkal ellentétben az évek során folyamatosan nő, így befektetésnek is kiváló eszköz lehet. Fontos kikötés azonban, hogy a tulajdonosok nem nyerészkedhetnek bérbeadással, maximum a rokonaik, barátaik vehetik igénybe az ingatlanokat, ha ők épp nincsenek a fedélzeten.

Természetesen nem a Somnio az egyetlen lakossági hajó, a 75 méter hosszúságú The World szuperjachton akár már 620 millió forintért is hozzá lehet jutni egy stúdió lakáshoz.

Luxusjacht este a tengeren, kivil\u00e1g\u00edtva, nap\u00e1gyakkal, helikopterrel a fed\u00e9lzet\u00e9n

Fotó: Shutterstock

Van rá igény

Bár még így is sokak számára megfizethetetlen árakról beszélünk, a hajógyártók üzletpolitikája és az ágazati tendenciák azt jelzik, hogy igen nagy igény van a lakossági jachtokra. Egyrészt nagyon nehéz hozzájutni az apartmanokhoz, mert vagy nagyon hamar elkapkodják őket, vagy meghívásos rendszer alapján történik az értékesítés, a belső körbe pedig szintén nem egyszerű bekerülni. Másrészt a hajógyártók folyamatosan újabb modellek építését jelentik be. Például a Somnio után egy évvel máris érkezik a Njord szuperjacht, amelyre máris komoly érdeklődést mutatnak a leendő vásárlók.

Ne hagyd ki!