Az Apple logója egy szürkés-fehére laptop hátulján
Fotó: Unsplash

Ritka pillanat: százmilliárdos büntetést úszott meg az Apple

Egyelőre azonban még nem nyugodhat meg a cupertinói vállalat.


Miről van szó?

A Kaliforniai Műszaki Egyetem, azaz a Caltech először 2016 májusában perelte be az Apple-t és a Broadcom félvezetőgyártót. A kereset szerint több millió iPhone, iPad, Apple Watch és más, Broadcom chipekkel felszerelt eszköz olyan Wi-Fi technológián alapul, amelynek használatával a gyártók megsértették a Caltech adatátviteli szabadalmait.

2020 januárjában a Los Angeles-i esküdtszék az egyetem javára döntött, ennek értelmében az Apple-nek 837,8 millió dollárt (260 milliárd forint), a Broadcomnak pedig 270,2 millió dollárt (84 milliárd forint) kellett volna fizetnie a Caltech-nek.

Azért írunk feltételes módban, mert az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága a napokban hatályon kívül helyezte a több mint 1,1 milliárd dolláros szabadalmi büntetést. A bíró szerint a valaha volt legnagyobb szabadalmi ügyek egyike nemes egyszerűséggel "jogilag nem támogatható".

Senki sem menekül

A Caltech érvelése azon alapult, hogy az iskola külön megállapodást köthetett volna azokra a chipekre, amelyeket a Broadcom kifejezetten az Apple-nek szállított, és azokra, amelyeket más gyártóknak szállított.

Richard Linn bíró elutasította ezt az érvelést. Véleménye szerint a puszta tény, hogy a Broadcom és az Apple jogértést követett el, önmagában nem indokolja, hogy ugyanazokat a chipeket eltérő módon kezeljék az ellátási lánc különböző szakaszaiban.

Ettől függetlenül helybenhagyta az esküdtszék azon megállapítását, hogy az Apple és a Broadcom megsértett két másik Caltech szabadalmat, és új vizsgálatot rendelt el arra vonatkozóan, hogy megsértettek-e egy harmadik szabadalmat.

A Caltech szóvivője, Shayna Chabner elmondta, hogy a kaliforniai iskola biztos abban, hogy az új kártérítési perben győzedelmeskedni fog.

Az egyetem hasonló okok miatt a közelmúltban a Microsoftot, a Samsungot, a Dellt és a HP-t is beperelte. Ezekben az ügyekben egyelőre nem született döntés.

Az Apple a Broadcom egyik legfőbb vásárlója. 2020 januárjában 15 milliárd dolláros beszállítói megállapodást kötöttek egymással, amely 2023-ban jár le. A Broadcom becslései szerint bevételének 20 százaléka az Apple-től származik.

Ne hagyd ki!