Az Apple logója a vállalat egyik irodaházán
Fotó: Unsplash

Tőzsdei rekord, hagyaték, biztonság: három fontos hír az Apple-től

Igen mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az Apple. Az elmúlt napokban egy rég várt funkcióval bővült a gyártó kínálata, egy Android-felhasználóknak készített appot is a piacra dobott, sőt, még egy tőzsdei rekordot is bezsebelt.


Android app az Apple-től?

Az Apple meglehetősen rendhagyó lépésre szánta el magát. A Google Play Áruházba feltöltött egy Tracker Detect nevű alkalmazást, amelyet kifejezetten az Android felhasználóknak fejlesztett a cupertinói vállalat.

Az app segítségével a letöltők azonosíthatják a közelükben lévő AirTag vagy ahhoz hasonló eszközöket. Az AirTag-ek olyan kisméretű kütyük, amelyeket például kulcsokhoz, pénztárcákhoz lehet rögzíteni. Segítségükkel a felhelyező nyomon követheti az adott tárgy mozgását. Az app célja, hogy az Androidosok ellenőrizhessék, nem szaglászik-e valaki utánuk a tudtuk nélkül.

A cég tájékoztatása szerint, ha egy beazonosított nyomkövető több mint 10 percig együtt mozog a felhasználóval, akkor az alkalmazás egy hangjelzéssel segít megtalálni az eszközt, és útmutatást nyújt a letiltásához.

Digitális örökség

Az Apple legújabb, iPhone-okra kiadott, iOS 15.2-es frissítése egy rég várt funkciót is tartalmaz. A Digitális Örökség nevű szolgáltatásnak hála immáron az iPhone felhasználók is kijelölhetnek olyan személyeket, akik haláluk után hozzáférhetnek elhunyt szerettük digitális adataihoz.

Korábban ez a folyamat igen bonyolult volt. A telefonok feloldó kódjainak vagy az iCloud információk hiányában az Apple sokszor csak egy bírósági végzés után árulta el a hitelesítő adatokat a gyászoló családtagoknak.

Az elhunyt felhasználó által kijelölt személy a speciális azonosító kulcs és a halotti anyakönyvi kivonat bemutatás után beléphet az eredeti tulajdonos iCloud fiókjába. Ez a fajta hozzáférés hasznos lehet, ha egy családtagnak telefonszámokra, e-mail címekre, jelszavakra, jegyzetekre, fényképekre és egyéb információkra van szüksége.

A szolgáltatás beállításának lépéseit ezen a linken találjátok.

Tőzsdei rekord

Egyelőre még nem arról a tőzsdei rekordról van szó, amelyre hónapok óta várnak a piaci szereplők és a rajongók, a történelmi pillanat néhány napja mégis karnyújtásnyira volt az Apple-től. És hogy miről is van szó pontosan? A hárombillió dolláros piaci értékről.

Az Apple-nek 182,86 dolláros részvényárfolyamot kell elérnie, hogy megvalósítsa azt, ami még soha egyetlen cégnek sem sikerült. Érdekességképp megjegyezzük, hogy a cupertinói cég volt az első, amelyi beléphetett a kétezer milliárd dolláros elitklubba, ez azóta csak a Microsoftnak sikerült.

Az Apple részvényárfolyama a globális chiphiány és az aggasztó eladási számok ellenére 30 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Tim Cook évtizedes vezetése alatt a növekedés 1400 százalékra tehető.

A cég piaci értéke jelenleg 2,88 billió dollár körül mozog, hétfőn azonban a részvényárfolyam már elérte a 181,32 dollárt. Borítékolható, hogy hamarosan egyedül marad a Microsoft a kétbillió dolláros klubban.

Ne hagyd ki!