Az Apple logója a cég irodaházának üvegfalán
Fotó: Unsplash

Az Apple lepaktálhatott a kínaiakkal, hogy elkerülje a szankciókat

A The Information hírportál belső vállalati dokumentumokra és informátorokra hivatkozva azt állítja, hogy az Apple kimagasló teljesítménye a kínai piacon annak köszönhető, hogy a vezérigazgató, Tim Cook évekkel ezelőtt titokban egy több száz milliárd dolláros megállapodás kötött az országgal.


Izzott a talaj

Az eset 2016-ban történt, amikor a kommunista állam durván rászállt a hazai, de főleg a külföldi cégekre, amelyekről úgy ítélte meg, hogy nem tesznek eleget a kínai gazdaság virágzásáért. Az Apple sikereiben kulcsfontosságú szerepe van a kínai piacnak, így nem engedhette meg, hogy durva szankciók következtében elveszítse az értékes terepet.

Izzasztó volt a helyzet, ugyanis a szabályozó hatóságok ekkorra már megtették az első lépéseket. Ezek hatására szinte azonnal bezuhantak az iPhone-ok eladási számai. Továbbá veszélybe került az AppStore, az iCloud, az Apple Pay és számos más szolgáltatás működése is.

A hírportál értesülései szerint maga Tim Cook vette kezébe az ügyet. Többször is ellátogatott az országba, hogy tárgyalásokat folytasson a döntéshozókkal. Nagy ára volt, de végül sikerült megszelídítenie Ázsia óriását.

Jó döntés volt?

A belső dokumentumok szerint Tim Cook ígéretet tett arra, hogy az Apple öt éven keresztül összesen körülbelül 275 milliárd dollárt, azaz nagyjából 89 650 milliárd forintot pumpál a gazdaságba különböző fejlesztések és befektetések formájában.

Az egyezség részeként az Apple beleegyezett, hogy:

  • a kínai gyártókkal együttműködve a világ legfejlettebb gyártási technológiáit hozza létre az országban
  • támogatja kínai tehetségek képzését
  • szorosabban együttműködik a kínai egyetemekkel és szoftvercégekkel az új technológiák fejlesztésében
  • nagyobb hangsúlyt fektet a kínai beszállítókra a gyártási folyamatokban
  • a 2016-os számokhoz képest „sok milliárd dollárral többet” fektet be kínai technológiai cégekbe, kutatási és fejlesztési központokba, megújuló energia projektekbe és kiskereskedelmi üzletekbe

Az Apple arra is szavát adta, hogy szigorúan betartja a kínai törvényeket és szabályozásokat. Ez utóbbi azért is aggasztó, mert ha a döntéshozók például arra kérik a céget, hogy a kínai polgárok iCloud-ban tárolt adatait helyezze át egy kínai vállalat szervereire, akkor az Apple-nek így kell tennie. Ez egyébként az elmúlt hónapokban már meg is történt.

A kínaiak kötelezettségeit már egy kicsit ködösebben fogalmazták meg a megállapodásban. Nagyjából úgy néz ki a dolog, hogy ha az Apple eleget tesz az ígéreteinek, akkor megkap minden szükséges támogatást és segítséget.

Victor Shih közgazdász szerint bölcs dolog volt titokban tartani az üzletet. Kívülről úgy látszott, hogy az Apple-nek sikerült megbékítenie a kommunista államvezetést, megtartotta az egyik fő piacát és gyártóbázisát, miközben más országoknak sem tűnt úgy, hogy az Apple behódol Kínának. Kérdés, hogyan fog változni a cég nemzetközi megítélése az új információk hatására.

Ne hagyd ki!