Egy narancssárga bitcoin ATM, a gépeket betiltották Nagy-Britanniában
Fotó: Shutterstock

A britek betiltották a bitcoin ATM-eket

Nagy-Britannia pénzügyi szabályozó szerve, a Financial Conduct Authority (FCA) bejelentette, minden kriptovaluta ATM, amely lehetővé teszi az embereknek, hogy kriptót vásároljanak és adjanak el, immáron illegálisnak minősül az Egyesült Királyság területén. Ha valaki egy ilyen ATM-et üzemeltet, azonnali hatállyal be kell szüntetnie szolgáltatását, különben súlyos bírságra számíthat.Minden kriptovaluta ATM-et, amely kriptoeszköz-csereszolgáltatásokat kínál az Egyesült Királyságban, regisztrálni kell az FCA-nál, és biztosítani kell, hogy megfeleljen az Egyesült Királyság pénzmosási szabályzatának. A nálunk bejegyzett kriptoeszköz-cégek egyike sem kapott engedélyt kriptovaluta ATM-szolgáltatások nyújtására, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban működő automaták illegálisan üzemelnek, a fogyasztóknak pedig nem szabad használniuk ezeket a gépeket

-közölte honlapján a Financial Conduct Authority.

Egyelőre nincsenek pontos adatok arról, hogy hány bitcoin ATM üzemel Nagy-Britanniában. A Coin ATM Tracker online nyomkövető állítása szerint jelenleg 84 darab található az Egyesült Királyságban.

Visszatérő problémák

Aggódunk az Egyesült Királyságban működő kripto ATM-ek miatt, ezért fel fogjuk venni a kapcsolatot az üzemeltetőkkel, és utasítani fogjuk őket a gépek leállítására, amely elszalasztása esetén súlyos következményekre számíthatnak.

-figyelmeztetett a szabályozó.

A brit felügyelet döntését vélhetően az motiválta, hogy a kripto ATM-ek nem mindig tudják egyértelműen azonosítani, hogy ki használja az automatákat, ami pénzmosási aggodalmakat vet fel.

Az FCA a közelmúltban közzétett egy listát a hivatalosan nem regisztrált kriptocégekről, melynek következtében rövid időn belül 110 vállalat tűnt el a piacról.

Az egyik bitcoin ATM-üzemeltető, a Gidiplus a közelmúltban fellebbezett az FCA tiltása ellen, de végül a bíróság elutasította kérelmét. A szabályozó hatóság azt nehezményezte, hogy a 250 fontnál kevesebbet befizető felhasználók személyazonosságát nem ellenőrizte kellően szigorúan. Ez azt jelenti, hogy bűnözők sok, kis összegű befizetéssel könnyedén átmoshatták a „piszkos” pénzeiket.

Olumide Osunkoya, a Gidiplus tulajdonosa azt mondta, gépeit végül kivonta a forgalomból, és eladta azokat egy kelet-európai vevőnek. Osunkoya elmondása szerint más szolgáltatók is ezt teszik. Tudniillik, Kelet-Európában jóval megengedőbbek a törvények.

Ne hagyd ki!