Szeptembertől fogadják el fizetőeszközként, novembertől zuhan az árfolyama
Fotó: Shutterstock

Így járt az ország, amelyik Bitcoinba forgatta a közpénzt

Néhány hónap alatt óriásit zuhant a Bitcoin árfolyama, szinte felfoghatatlan befektetői vagyon égett el. Van egy ország, amelyik néhány hónapja hivatalos fizetőeszközévé tette a kriptovalutát, és közpénzen óriási mennyiséget vásárolt belőle. Most bajban van, de nem pánikol.


Összeomlás a kriptopiacon

A napokban írtunk róla, hogy beszakadt a kriptovaluták piaca az elmúlt hetekben, azonban a zsugorodása hónapok óta tart. A kriptopiac drámai zuhanását a szakértők leginkább az Egyesült Államok 40 éves csúcsot jelentő, 8,6 százalékos májusi inflációs adatával magyarázzák. Emellett a kriptotőzsde egyik meghatározó szereplője, a Celsius, a piac mélyrepülésére hivatkozva néhány napja jelentette be, hogy szünetelteti a kifizetéseket és a számlák közötti átutalásokat.

A kriptopiac az eddigi csúcsát tavaly november közepén érte el. A legnagyobb piaci összértékkel rendelkező kriptovaluta, a Bitcoin (BTC) ára akkor meghaladta a 67 ezer dollárt, amíg a második helyen álló Ethereumé (ETH) a 4800-at.

Azóta a valuták értéke jelentősen csökkent, az elmúlt hetekben pedig egyenesen zuhant. Jelenleg a BTC-vel kicsivel 20 ezer dollár felett kereskednek, az ETH értéke pedig nem éri el az 1100 dollárt. A kriptopiac kapitalizációja nagyjából a harmadára csökkent november óta.

Az ország, amely bitcoinba forgatta a közpénzt

A kriptopiac bezuhanása téma volt a Portfolio Checklist adásában is. A podcast vendége Kövesy Károly részvénypiaci elemző volt. A szakember is részben a kiugróan magas inflációval magyarázta egy egyébként is kockázatos befektetést jelentő kriptoeszközök értékvesztését.

Kiemelt egy országot, El Salvadort, amely az első állam volt, amelyik jelentős mennyiségű közpénzt költött Bitcoinra.

Ez egy nagy kísérlet volt náluk. Nagyjából tízszer vásároltak Bitcoint. (…) Ha jól számoltuk nagyjából 45 ezer dollár környékén volt az átlagáruk. Ehhez képest most 20 ezer környékén van az árfolyam, tehát 50-55 százalékos mínuszban ülnek most. Ennek ellenére nem pánikolnak

- nyilatkozta a szakértő.

Az ország elnöke a napokban is arról posztolt, hogy türelmesnek kell lenni az árfolyam miatt. Emellett a teljes kormányzati büdzséjüknek csupán a 0,5 százalékát forgatták eddig az kriptovalutába, tehát nincsenek borzalmas pénzügyi helyzetben a szakember szerint.

A csúcsbankárok keresztbe tettek a nagy Bitcoin-tervnek

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy El Salvador kezdetekben arra számított, hogy a Világbank és az IMF segíteni fogja a Bitcoin országos szintű, hivatalos bevezetésében. Azonban tévedett.

Az ötlettel az ország elnöke, Nayib Bukele állt elő, a törvényhozás pedig támogatta. Az elnök arra számít, hogy a Bitcoin segítségével a külföldön élő salvadoriak könnyeben küldhetnek pénzt az otthoniaknak, illetve egyszerűbb lesz a cégalapítás, az export és az import is. Az ország vezetősége a Világbankhoz fordult segítségért a terv megvalósításához, azonban süket fülekre talált.

Az országban végül szeptember 7-től lett hivatalos fizetőeszköz a Bitcoin. Ezt követően csupán néhány hétig élvezhették, ahogy a valuta árfolyama egyre magasabbra tör, ugyanis november közepén érte el a csúcsát, azóta esik.

Ne hagyd ki!