A védjegy szimbóluma látható egy bírói kalapács mellett, a Sony szabadalombitorlással vádolja az Apple-t
Fotó: Shutterstock

Durvul a drága szabadalmi vita az Apple és az Ericsson között

Minden jel arra mutat, hogy az Apple engedély nélkül használja a svéd telekommunikációs óriás technológiáját.Cicaharc

A telekommunikációs iparág meghatározó szereplői néhány hónappal ezelőtt estek egymásnak, amikor az Ericsson októberben beperelte az Apple-t azt állítva, hogy a gyártó jogsértő módon csökkenteni próbálta az Ericssont megillető jogdíjakat. Tudniillik az iPhone-ok olyan 5G technológiával működnek, amelyet a svéd cég szabadalmaztatott, így a használatért az Apple köteles jogdíjat fizetni.

Ezzel sokáig nem is volt probléma, a vállalatok 2015-ben hétéves együttműködési megállapodást kötöttek. Az idő azonban vészesen telik, és egyelőre nem sikerült megállapodniuk a szerződés megújításáról.

Mint említettük, az Ericsson októberben pert indított az Apple ellen, amire válaszul az iPhone-gyártó is beperelte a svéd céget, mondván, hogy túl szigorú üzletpolitikát alkalmaz a szerződésmegújítás terén.

És hogy erre mit lépett az Ericsson? A napokban ismét beperelte az Apple-t szabadalombitorlás vádjával.

Mit mondanak a felek?

A jogi csata legújabb fejleményeivel kapcsolatban mindkét vállalat kifejtette véleményét.

Az Ericsson elutasította, hogy tisztességes feltételekről tárgyaljunk a szabadalmi licencszerződésünk megújítására vonatkozóan, és inkább beperelte az Apple-t, hogy igazságtalan jogíjakat zsaroljon ki…arra kérjük a bíróságot, hogy segítsen megállapítani egy méltányos árat

-mondta az Apple szóvivője.

Persze az Apple-t sem kell félteni. Az Ericsson szóvivője elmondta, hogy

mivel az előző megállapodás lejárt, és nem sikerült megegyeznünk az új licenc feltételeiről, az Apple most licenc nélkül használja a technológiánkat

Az Ericsson évente csaknem ötmilliárd dollárt fektet be a kutatási és fejlesztési részlegébe. A portfóliójában több mint 57 ezer szabadalom található. Szabadalmainak jogdíjai a cég működési eredményének nagyjából egyharmadát teszik ki.

Az Ericssonnak mostanában több nagyvállalattal is meggyűlt a baja hasonló okok miatt, erről korábban EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!