A Microsoft logója és felirata a cég irodaépületének ablakain
Fotó: Shutterstock

Zöld utat kapott a Microsoft gigaüzlete, mutatjuk a részleteket

Az Európai Bizottság trösztellenes vizsgálata semmi kivetnivalót nem talált a Microsoft több hónapja húzódó felvásárlási ügyletében. A döntés értelmében a techóriás bekebelezheti a Nuance Communications vállalatot, csekély 16 milliárd dollárért.Indokolt vételár

A Microsoft áprilisban jelentette be, hogy a Nuance Communications elfogadta a forintban közel 5216 milliárdos felvásárlási ajánlatát. A világ trösztellenes hatóságai azonnal rászálltak a Microsoftra, de mielőtt belemerülnénk a részletekbe, nézzük meg, miért is olyan értékes a Nuance technológiai vállalat!

Mark Benjamin 2018-ban vette át a Nuance vezérigazgatói posztját. Irányítása alatt megugrottt a vállalat növekedése és jövedelmezősége.

A cég több területen is sikereket ért el, a képalkotástól kezdve a mesterséges intelligencián (MI) át egészen a hangfelismerő rendszerekig. Olyan technológiákat hozott létre, mint az Apple által használt Siri, de fejlesztett MI-re épülő autóipari megoldásokat is.

Az elmúlt években azonban elkezdett megválni ezektől a divízióktól, hogy figyelmét az egészségügyre összpontosíthassa.

A Nuance két éve dolgozik együtt a Microsoft-tal egy mesterséges intelligenciával felturbózott szoftveren, amely a klinikai ellátást igénylő betegek rendszerbe való bekapcsolását könnyítené meg, ennek köszönhetően egyebek között az időpontok egyeztetése is egyszerűbbé válna.

Továbbá a Nuance kommunikációs technológiáját összekötnék a Microsoft Teams-el, így egy olyan szoftvert alkotva, amely a személyes jelenlétet nem igénylő távgyógyászatot, a beteg-orvos konzultációt is forradalmasítaná.

Emellett az újításuk jól definiált szavakat tudna azonosítani mind beszélgetésekből, mind pedig korábbi kórtörténetekből, így azonnali, gyors és megbízható orvoslási javaslatokat tenne a betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak.

A Nuance jelenleg az egyesült államokbeli kórházak 77 százalékával áll kapcsolatban. Végül úgy döntöttek, egyszerűbb lesz a közös munka, ha a Microsoft felvásárolja a céget.

Nincs akadály

Bár a felvásárlás komoly érdeklődést váltott ki a világ versenyfelügyeleti szerveinél, Európa kivételével az elmúlt hónapokban mindenhol, egyebek között az USA-ban és Ausztráliában is jóváhagyták az ügyletet. A napokban végül az Európai Bizottság is zöld utat adott a Microsoftnak.

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett ügylet nem vet fel versenyjogi aggályokat az Európai Gazdasági Térség egyik vizsgált piacán sem.

Döntését azzal indokolta, hogy megvizsgálta a problémákat, köztük a Microsoft és a Nuance átírási szoftverei (hanganyagból írott szöveg) közötti átfedést, és arra a következtetésre jutott, hogy „nagyon eltérő termékeket” kínálnak, amelyek kombinálva továbbra is erős versenyhelyzettel szembesülnének. Az akvizíció továbbá nem csökkenti jelentősen a versenyt az átírási szoftverek, felhőszolgáltatások, vállalati kommunikációs szolgáltatások, számítógépes operációs rendszerek és egyéb termékek piacán.

A LinkedIn 2016-os, 26,2 milliárd dolláros bekebelezése után ez lesz a Microsoft legnagyobb bevásárlása. A szakértők úgy vélik, a két cég összeolvadása jelentősen átalakíthatja a gyógyítás világát.

Ne hagyd ki!