Egy korszak zárulhat le a dokumentum eltörlésével
Fotó: Shutterstock

Van még értelme? Megszűnhet a védettségi igazolvány

Az elérhető jogszabálytervezetek alapján megszűntetheti a kormány a védettségi igazolványt. Úgy látják, gyakorlatilag semmi nem szól a dokumentum létjogosultsága mellett a továbbiakban.


Nem maradhatott sok értelme az oltási igazolványnak

A Kormány.hu-n található „Az oltottságot igazoló hatósági igazolvánnyal kapcsolatos jogszabálytervezet” indoklása alapján a jelenlegi járványügyi helyzet Magyarországon és külföldön sem indokolja többé az oltási igazolást. Mivel feloldották a korlátozásokat, ezért a kormány meg kívánja szüntetni a koronavírus elleni védőoltásokról szóló dokumentumot.

A tervezetből kiderül, hogy akinek van oltási igazolványa, az megtarthatja. Annak QR-kódjáról elérhető marad az uniós digitális Covid-igazolvány. Emellett nincs változás a különböző applikációkban sem – jegyzi meg a Telex.

Eredetileg a védettségi igazolványt az oltások igazolására állították ki a világjárvány idején. A korlátozások alatt sok helyre csak ezzel lehetett bemenni. Később oltási igazolvánnyá alakult át.

Több covid-útlevél app is veszélyes

Korábban igen hasznosnak bizonyultak az oltási igazolványok az oltottságról szóló applikációkhoz képest. Ugyanis az elmúlt években széles körben használt, utazási útlevélként funkcionáló digitális oltási tesztalkalmazások több mint feléről kiderült, hogy kockázatot jelentenek a felhasználók személyes adataira.

A szóban forgó digitális útlevélappok a felhasználók oltási információi mellett teljes nevüket, személyazonosító számukat, születési dátumukat és számos más személyes adatukat is kezelik, amelyeket jellemzően egy QR-kódba kódolva tárolnak el. A felhasználók ezzel a QR-kóddal igazolhatják, hogy jogosultak arra, hogy beléphessenek célállomásukra.

Ezekkel kapcsolatban a Symantec jelentésében több biztonsági problémát is kiemelt. Például kiderült, hogy a vizsgált appok közül sok olyan QR-kódot generál, amely nem titkosított, egyszerűen csak kódolva tárolja a személyes információkat.

Annak, aki kénytelen volt oltási útlevél-alkalmazást használni, jobb volt kerülnie a harmadik felektől származó, ködös fejlesztői háttérrel rendelkező appokat. Adatvédelem szempontjából manapság is érdemes azoknak a cégeknek a termékeit használni, amelyek szigorúbb adatvédelmi praktikákat alkalmaznak. Ilyen például az Apple, vagy a Google, bár ezek is gyűjtenek adatokat a felhasználóikról.

Ne hagyd ki!