Egy bebörtönzött bitcoin mögött az orosz zászló látható
Fotó: Shutterstock

Az orosz központi bank be akarja tiltani a kriptovalutákat

Az orosz jegybank a kriptovaluta-tranzakciók növekvő számára és a tokenek magas pénzügyi kockázatára hivatkozva korlátozni akarja a kriptovalutákba történő befektetéseket az országban-írja a Reuters.

Valami elindult

Ahogy a világ többi pontján, úgy Oroszországban is egyre népszerűbbek a kriptovaluták. A jegybank tájékoztatása szerint az orosz polgárok által végrehajtott kriptovaluta-tranzakciók éves volumene idén meghaladta az ötmilliárd dollár. Annak ellenére, hogy az államvezetés évek óta nyíltan lobbizik a kriptovaluták ellen, mondván, hogy a tokeneket könnyedén felhasználhatják pénzmosásra vagy a terrorizmus finanszírozására, 2020-ban jogi státusszal vértezte fel a digitális eszközöket, de fizetőeszközként való használatukat betiltotta.

Az ügyre közvetlen rálátással rendelkező informátorok nemrég arról számoltak be, hogy a jegybank aktív tárgyalásokat folytat a kripto-befektetések teljes betiltásával kapcsolatban. Jó hír, hogy ha a törvényhozók jóvá is hagyják, a javaslat csak az új befektetéseket korlátozná, a korábban vásárolt valuták így nem kerülnének veszélybe.

Egy másik forrás szerint a központi bank a kriptovaluták „teljes elutasításán” dolgozik.

Kommunista példa

A központi bank alelnöke korábban azt mondta, hogy a kriptovaluták növekvő népszerűsége veszélyezteti a pénzügyi stabilitást. Kifejtette, hogy használatuk csökkentette a monetáris politika hatékonyságát, a fejlett országok piacai pedig egyre inkább az úgynevezett árnyék pénzügyi rendszerhez hasonlítanak.

Kína lépéseire alapozva azt mondta, Oroszországnak további finomhangolásra van szüksége a kriptovaluták szabályozásában. A kínai központi bank álláspontja szerint a digitális valuták súlyosan veszélyeztetik a Kínai Népköztársaság polgárainak vagyonát, ezért minden kriptovaluta-tranzakciót illegálisnak minősített idén szeptemberben-erre utalt az alelnök.

Az orosz jegybank nemzetközi megkeresésekre egyelőre annyi tájékoztatást adott, hogy szakemberei dolgoznak egy hivatalos jelentésen a bank álláspontjáról.

Az aggasztó hírek mellett érdemes megjegyezni, hogy a jegybank egy állami fedezetű digitális rubel kibocsátást tervezi, ami azt jelzi, hogy az oroszok nem a kriptovaluták ellen vannak, csak ki akarják szűrni a volatilis, kockázatos pénzügyi eszközöket a piacukról.


Ne hagyd ki!