Törvényhozókkal egyeztettek a techóriások vezetői
Fotó: Shutterstock

Kockázatosak Bill Gates, Musk és Zuckerberg fejlesztései

Az amerikai technológia óriások vezetőivel is egyeztettek az amerikai törvényhozók a mesterséges intelligencia (MI, avagy angolosan AI, azaz artificial intelligence) szabályozásának a kérdéskörében a napokban. Úgy tűnik, kihívást jelent a jogalkotás ezen a területen, azonban rendkívül fontos a szabályozás.


Összeültek a technológiai óriások vezetői

Úgy tűnik, világszerte kihívást jelent a generatív mesterséges intelligencia használatára vonatkozóan szabályok megalkotása. Az amerikai szabályozók ehhez az USA technológiai óriásvállalatainak a vezetőit is segítségül hívták. Ők a héten ültek össze a Capitol Hillen egy zártkörű fórumon. A megbeszélésen részt vett például

  • Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója;
  • Mark Zuckerberg, a Meta Platforms vezérigazgatója;
  • Bill Gates, a Microsoft alapítója;
  • Sundar Pichai, az Alphabet vezérigazgatója;
  • Brad Smith, a Microsoft elnöke;
  • Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója;
  • Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója;
  • Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatója;
  • valamint Liz Shuler, az AFL-CIO szakszervezeti szövetség elnöke.

Potenciális kockázatai lehetnek a társadalomra a mesterséges intelligenciának

A törvényhozók biztosítékokat akartak a technológiai vállalatok vezetőitől kicsikarni arra vonatkozóan, hogy az MI-t senki sem fogja használni olyan tevékenységekhez, mint például hamis videók készítése, választások manipulációja, vagy kritikus infrastruktúrák megtámadása. A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a kormánynak szabályozási szerepe van, azonban nagy kihívást jelent a jogalkotás ezen a területen.

Fontos, hogy legyen egy bírónk. Szükség van egy szabályozóra, hogy biztosítsa, hogy a vállalatok olyan intézkedéseket tegyenek, amelyek biztonságosak és a köz érdekében állnak

- idézi Elon Muskot a Portfolio.

A Tesla vezére maga is (más AI-szakértőkel és cégvezetőkkel együtt) hat hónapos szünetet kért a társadalomra gyakorolt potenciális kockázatokra hivatkozva az OpenAI GPT-4-nél nagyobb teljesítményű rendszerek fejlesztésére még márciusban.

A meghallgatáson vele hasonló véleményen volt Brad Smith is, aki kijelentette:

A kongresszusnak biztonsági fékeket kellene előírnia a kritikus infrastruktúrát irányító vagy kezelő mesterséges intelligencia számára.

Meghökkentő okból lassulhat a mesterséges intelligencia terjedése

Egyébként a Microsoft az augusztusi éves jelentésében kiemelte, mindenhol törekednek az adatközpontjaik szerverkapacitásának növelésére, különösen a mesterséges intelligencián alapuló technológiák terjedése miatt. Felhívták a figyelmet a modernebb GPU-k, azaz a grafikus feldolgozó egységek fontosságára is, amelyek a videókártyák, illetve a grafikus vezérlők központi egységei.

Jelenleg ez a hardver a legnagyobb gátja az MI-n alapuló megoldások gyors térhódításának, hiszen jelentős hiány alakult ki belőlük a világpiacon. Akkorát nőtt rájuk az igény a ChatGPT és az ahhoz hasonló programok alkalmazása miatt, hogy hiába használják ki a maximális gyártási kapacitásaikat a hagyományos gyártók, nem tudják tartani a tempót a kereslettel.

Óriási szívóhatás érvényesül a piacon, ahol senki sem számolt ilyen óriási kereslettel. Nem hiszem, hogy a chipgyártók készen álltak volna ilyen rohamra

- mondta Raj Joshit, a Moody’s befektetői szolgálatának igazgatóhelyettese.

Az Nvidia még májusban közölte, felpörgeti a modern GPU chipek gyártását, azonban ez sem lesz elég az igények kielégítéséhez. A legnagyobb riválisuk, az AMD pedig elmondta, csak az év végén tudja kezdeni az olyan egységek készítését, amelyek versenyképesek lesznek az Nvidia technológiájával szemben.


Ne hagyd ki!