Úgy tűnik, továbbra sincs teljesen vége a chiphiánynak
Fotó: Shutterstock

Meghökkentő okból lassul a mesterséges intelligencia terjedése

Úgy látja a Microsoft, chiphiány miatt lassulhat a mesterséges intelligenciákon (MI) alapuló technológiák terjedése a következő időszakban. A jelentésük szerint a probléma jónéhány hónapig elhúzódhat.


Chiphiánnyal kalkulál a Microsoft

A Microsoft a friss, éves jelentésében kiemeli, mindenhol törekednek az adatközpontjaik szerverkapacitásának növelésére, különösen a mesterséges intelligencián alapuló technológiák terjedése miatt. Itt felhívják a figyelmet a modernebb GPU-k, azaz a grafikus feldolgozó egységek fontosságra, amelyek a videókártyák, illetve a grafikus vezérlők központi egységei. Jelenleg ez a hardver a legnagyobb gátja az MI-n alapuló megoldások gyors térhódításának, hiszen jelentős hiány alakult ki belőlük a világpiacon. Akkorát nőtt rájuk az igény a ChatGPT és az ahhoz hasonló programok alkalmazása miatt, hogy hiába használják ki a maximális gyártási kapacitásaikat a hagyományos gyártók, nem tudják tartani a tempót a kereslettel.

Óriási szívóhatás érvényesül a piacon, ahol senki sem számolt ilyen óriási kereslettel. Nem hiszem, hogy a chipgyártók készen álltak volna ilyen rohamra

- idézi Raj Joshit, a Moody’s befektetői szolgálatának igazgatóhelyettesét a HVG.

Az Nvidia még májusban közölte, felpörgeti a modern GPU chipek gyártását, azonban ez sem lesz elég az igények kielégítéséhez. A legnagyobb riválisuk, az AMD pedig elmondta, csak az év végén tudja kezdeni az olyan egységek készítését, amelyek versenyképesek lesznek az Nvidia technológiájával szemben.

Exportkorlátozást vezetett be Kína a galliumra és a germániumra

Mindezeken túl Kína is keresztbe tehet a globális chipgyártásnak. Csökkenhet a nemzetközi ellátás a chipgyártás két nélkülözhetetlen alapanyagából, galliumból és germániumból a következő hetekben, mivel Kína exportkorlátozást vezetett be az anyagokra az elmúlt napokban.

Emiatt a szakértők a két fém drágulására számítanak a világpiacon legalább addig, amíg a kereskedők meg nem szerzik az ázsiai országból való kivitelükhöz szükséges engedélyeket. Kína galliumból a világ termelésének a 80, germániumból a 60 százalékát adja.

Kína július elején jelentette be, nemzetbiztonsági okokból korlátozni fogja néhány terméke kivitelét. Emiatt az exportőröknek a továbbiakban engedélyt kell kérniük az egyszerre civil és hadi célú termékek és technológiák exportjára. Az engedélyek kiadása hónapokat is igénybe vehet – feltéve, ha egyáltalán megkapják azokat a kereskedők.

Kínán kívül nagyjából két-három hónapra elegendő gallium- és germániumtartalék van a világban. A hírek hatására csak az előző héten a gallium 43,4 százalékkal 370 dollárra drágult kilónként a rotterdami árutőzsdén, a germánium pedig 9,1 százalékkal 1473 dollárra. A szakemberek további áremelkedésre számítanak. Továbbá úgy látják, a két fém exportkorlátozása az amerikai-kínai exporttilalom-párbaj része.

Az időzítés nem véletlen, egyszerűsítve a dolgot Kína közölte: ha nem adtok nekünk csipet, akkor mi nem adunk nektek alapanyagot, hogy gyártsátok azokat a chipeket

nyilatkozta Colin Hamilton, a BMO Capital Markets árupiaci elemzője a BBC-nek.

Ne hagyd ki!