Orosz és ukrán katonák harcolna egy szögesdróton keresztül az orosz és az ukrán zászló előtt
Fotó: Shutterstock

Vízummentesség jár minden külföldinek, aki beáll az ukrán seregbe

Ukrajna nem kér vízumot azoktól a külföldről érkező emberektől, akik hajlandóak segíteni az oroszok elleni harcban – írja a Business Insider.


Azonnali hatállyal

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn írta alá azt a rendeletet, amelyben ideiglenes vízummentességet biztosított az ország védelmét segíteni kívánó külföldiek számára. A rendelet, amely nem terjed ki az "agresszor állam polgáraiként" emlegetett orosz lakosokra, március elsején azonnali hatállyal életbe lépett.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió állampolgárainak korábban vízumra volt szükségük, ha hat hónapon belül több mint 90 napot tartózkodtak Ukrajnában.

A vízummentességi politikát egy nappal azután élesítették, hogy Zelenszkij bejelentette az úgynevezett Nemzetközi Légió létrehozását azon külföldiek számára, akik önkéntesnek jelentkeznek az ukrán fegyveres erőknél vagy a területi védelmi erőknél.

Nemzetközi seregek

Bárki, aki részt akar venni Ukrajna, Európa és a világ védelmében, csatlakozhat, és vállvetve harcolhat az ukránokkal az orosz háborús bűnösök ellen

– olvasható az ukrán elnök közleményében.

Az ukrán kormány arra kéri az érdeklődőket, a légióba való jelentkezés során részletezzék katonai tapasztalataikat, illetve mindenkinek az javasolja, hozzon magával saját védelmi felszerelést, például sisakot vagy testpáncélt.

A Krím orosz annektálása, azaz 2014 óta külföldiek ezrei csatlakoztak az ukrán és az orosz sereghez egyaránt.

Ne hagyd ki!