Már nem házasok, de Bill Gates és egykori felesége most együtt állt ki egy  fontos ügyért

Az Egyesült Államok néhány neves milliárdosa elítélte az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmének megszűnéséről szóló döntést. Warren Buffett a hírek szerint igen jelentős összeget kíván adományozni a jogvédőknek.


Az USA legfelsőbb bírósága felülbírálta a testület korábbi, mintegy 50 éves döntését az úgynevezett Roe v. Wade-ügyben, így ezután a terhességmegszakítást az egyes tagállamok helyben szabályozhatják.

Visszalépés

Bill Gates, Melinda French Gates és Soros György egyaránt tweetben fogalmazta meg nemtetszését a döntéssel szemben, ami után az abortusz 13 tagállamban automatikusan tiltottá vált. Biztos, hogy idővel más államok is csatlakoznak hozzájuk.

Bill Gates, a Microsoft társalapítója azt írta:

A Roe v. Wade megváltoztatása igazságtalan és elfogadhatatlan. Nők életét teszi kockára, különösen a hátrányos helyzetűek körében.

Gates volt felesége, aki a Gates alapítványt a férjével együtt viszi, úgy fogalmazott:

Egy testület, amelyben a nőknek sosem volt elég erős a hangjuk, a nők életének legbelső privát szférájába nyúlt bele, és megmondta nekik, hogy már nem az ő döntésük, mit tesznek a testükkel. Óriási visszalépés ez Amerikának.

Hozzátette, hogy egy bírósági döntés azonban sosem volt elég ahhoz, hogy megvédje a nők egyenjogúságát, így ennek elvételéhez sem lesz elegendő.

Amerika-szerte sokan készülnek, hogy elvégezzék az előttük álló munkát

- mondta.

Segítők és a nagy dobás

Soros György, aki a Bloomberg milliárdos listája szerint 8,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, azt mondta:

A döntés véget vet az abortusz szövetségi szintű védelmének, korlátozza az emberi jogokat, és veszélybe sodorja a reproduktív ellátást. Pénzt fordítottunk jogvédő szervezetekre, amelyek ebben a pillanatban is harcolnak.

Más milliárdosok is csatlakoztak Soroshoz – akinek sokkal nagyobb a vagyona a Nyílt Társadalom alapítványokban lévő pénzzel együtt -, és

már a bírósági döntés előtt komoly összegeket fordítottak az abortusz elérhetőségének biztosítására.

Jeff Bezos exfelesége, MacKenzie Scott tavaly 275 millió dollárt adományozott a Planned Parenthood alapítvány számára. A Bill és Melinda Gates Alapítvány pedig 2030-ig egymilliárd dollárt kíván családtervezési célokba fektetni.

A legnagyobb adományozó azonban a 97 milliárdos vagyonnal rendelkező Warren Buffett lehet. 2006-ban a befektető azt mondta, hogy a Berkshire Hathaway részvényeinek 85 százalékát jótékony célokra fordítja. Ennek nagy része a Gates Alapítványhoz kerül.

A Wall Street Journal azonban most úgy értesült: a Susan Thompson Buffett Alapítvány a legtöbb pénzt az abortuszhoz való jog és a reprodukciós jog védelmére szánta. A lap úgy tudja, hogy Buffett több mint 70 milliárd dollárt adományozhat a volt feleségéről elnevezett alapítványnak.

Itt és itt írtunk arról, nagy cégek hogyan készültek a bírósági döntésre.

The Conversation

Ne hagyd ki!