Áprilisban is jár a bértámogatás az éttermi dolgozóknak

A kormány döntése értelmében az áprilisi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás, a munkáltatói járulékokat továbbra sem kell megfizetni az érintett dolgozók után.


Az illetékes minisztérium közleménye szerint a bértámogatásra a vállalkozások április 30-áig adhatnak be kérelmet a területileg illetékes kormányhivatalhoz. Akik a továbbiakban nem kérik a támogatást, ezt április 6-áig jelezhetik. Az áprilisi bérekhez megítélt hozzájárulást a lehető leghamarabb folyósítják a cégek részére.

A tárca tájékoztatása szerint a megítélt támogatások 99 százaléka, összesen több mint 52 milliárd forint már megérkezett a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került cégek számláira. Az ágazati bértámogatási programban eddig 132 ezer munkavállalójuk megtartásához kértek segítséget a járványhelyzetben tevékenységüket legalább részlegesen szüneteltetni kényszerülő vállalkozások.

Mennyi jár?

A programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi a vállalkozások talpon maradása, az álláshelyek megőrzése, a képzett szakemberek megtartása érdekében. A támogatottak csaknem 57 százaléka a vendéglátásban, több mint 14 százaléka a szálláshely szolgáltatási ágazatban dolgozik.

Gondban a feketén foglalkoztatottak

A hivatalos adatok szerint minden tizedik magyarországi feketemunkás a vendéglátásban dolgozik, de ez a 2019-es 8 százalékhoz képest növekedés. Ez azt is jelenti, hogy majdnem minden ötödik éttermi munkavállaló bejelentés nélkül dolgozott a koronavírus (első) évében, miközben 2019-ben még csak minden hatodik, hetedik dolgozóra volt ez igaz. Az elmúlt 10 évben ennél csak 2017-ben volt hajszállal magasabb az ágazaton belüli feketefoglalkoztatás.

A kereskedelem jobban áll

A koronavírusjárvány miatti korlátozások jelentősen érintették a kiskereskedelmet is, az idén március 8-án mintegy 80 ezer boltnak be is kellett zárnia, a plázákban már meg is kezdődtek az elbocsátások. Ebben szektorban kevésbé jellemző a feketefoglalkoztatás: az összes érintett munkavállaló között 6 százalék a kereskedelmi dolgozók aránya. Ágazaton belül pedig némiképp csökkent is (11,34 százalékról 10,3 százalékra) a feketefoglalkoztatás.

A feketén alkalmazott dolgozók után értelemszerűen nem jár bértámogatás. Kínos meglepetés érhet, ha a munkahelyeden azt ígérték, hogy szabályosan bejelentenek az illetékes hatóságoknál. Ha nem tűröd szó nélkül, hogy a képedbe hazudtak, te is utána tudsz járni a dolgoknak, csak szánd rá magad! ITT megtalálod, mit kell tenned.


Ne hagyd ki!