Like a boss feliratú bögrét tart az állásajánlatot kapott kék ruhás nő, aki épp a főnökkel készül beszélni.
Fotó: Unsplash

Állást ajánlottak, de még nem szóltál a főnöködnek? Segítünk.

Minden okod megvan rá, hogy ujjongásban törj ki egy jó állásajánlat miatt. Valószínűleg ismerős az érzés, hogy amint befejezted az örömtáncodat, rád tör a szorongás, mert meg kell osztanod a híreket a főnököddel is. Mutatunk néhány lépést, amelyekkel tökéletesen felkészülhetsz a nagy beszélgetésre.Első lépés: gondold át a céljaidat, és dolgozz ki egy stratégiát!

Ahhoz kétség sem fér, hogy kényes szituációról van szó, de ha tökéletesen játszod ki a lapjaidat, akkor minden bizonnyal jobb helyzetben fogod találni magad. Alapvetően két lehetőség áll előtted:

  • elfogadod az új állásajánlatot,
  • vagy kihasználod a friss alkupozíciódat, és magasabb fizetést préselsz ki a munkaadódból

Attól függetlenül, hogy te jelentkeztél egy állásra, vagy egy másik munkaadó keresett meg kifejezetten téged az ajánlatával, mindenképp fontold meg, hogy mit is szeretnél pontosan. Menni, vagy maradni? Gondold át a karriercéljaidat, és a hozzád legjobban illő ajánlatot válaszd. Az, hogy egy cég el akar csábítani, a piaci értéked növekedését jelzi, így teljesen jogosan várhatod az aktuális munkaadódtól, hogy nagyobb fizetéssel, vagy egy új szervezeti pozícióval marasztaljon maradásra.

Második lépés: foglalj időpontot a főninél

Ha megszületett a nagy döntés, ideje találkozót szervezned a főnököddel. Ha van rá lehetőséged, akkor személyes megbeszélést kérvényezz. Ha a vírus, vagy éppen a távmunka ezt nem teszi lehetővé, akkor videokonferencián közöld vele a híreket. A lényeg, hogy ne egy üzenetben, vagy egy sima telefonbeszélgetés során.

Az ajánlatot tevő cég nevét és a leendő fizetésed nagyságát csak akkor áruld el a főnöködnek, ha szeretnéd, erre semmilyen kötelezettséged nincs. Ha a távozás mellett döntöttél, mindenképp mondj köszönetet a vezetődnek a bizalomért (lentebb ki is fejtjük, miért). Továbbá közöld vele, hogy melyik lesz az utolsó munkanapod, és hogyan tervezed a hátralevő céges napjaidat tölteni (például az utódot betanítása hogyan fog zajlani).

Harmadik lépés: pozitív hangnem

Mindenképp törekedj arra, hogy pozitív hangnemben közöld a híreket. Akkor is, ha távozol a munkahelyedről, akkor pedig pláne, ha fizetésemelésre használod a szituációt. Ha valami problémád van az aktuális melóddal, vagy egyszerűen csak lelkes vagy az új lehetőség miatt, akkor se közvetíts olyan érzéseket, amelyek azt sugallják, hogy már alig várod, hogy magad mögött hagyd az állásodat.

Ne feledd, a leendő munkaadód/munkaadóid bármikor felhívhatják a feletteseidet referencia miatt, így, ha egy mód van rá, ne illesd durva kritikával sem a vezetőséget, sem a munkatársaidat. Legyen egyszerű és egyértelmű a mondandód. Tájékoztasd a főnököd, hogy külső állásajánlatot kaptál, illetve, hogy élsz a lehetőséggel, avagy fizetésemelésért cserébe a cégnél szándékozol maradni.

Negyedik lépés: készülj fel az ellenajánlatra

Elképzelhető, hogy a hírek hallatán a vezetőd egy csábító fizetésemeléssel, esetleg új pozícióval próbál majd a vállalatnál tartani. Ezt a szituációt nem érdemes túlvariálni, hiszen teljes mértékben attól függ, hogy milyen célokat határoztál meg az első lépésben. Ha szereted a céget, és jó ajánlatot kapsz, fogadd el nyugodtan. De ha mindenképp távozni akarsz, akkor udvariasan köszönd meg az ajánlatot, tisztelettel utasítsd el, és méltósággal dolgozd le az utolsó napjaidat.

Ötödik lépés: a tárgyalás

Mi van akkor, ha nem akarod otthagyni a cégedet, de a főnököd az istenért se akarja bedobni a hőn áhított ellenajánlatot? Ebben az esetben – heves szívdobogás és izzadás közepette – elő kell venned a sales-es vénádat, csak most nem zoknikat, hanem saját magadat kell eladnod.

Nyugodtan közölheted a feletteseddel, hogy mekkora fizetést ajánlottak neked, amivel jelzed, hogy a munkád piaci értéke már magasabb, mint amekkorára a vezetőség korábban beárazott. Mondd el neki, hogy szeretnél a vállalatnál maradni, és kérdezd meg, hogy megadja-e ugyanazt az ajánlatot? Ha továbbra is nemleges választ kapsz, akkor ideje lesz döntést hoznod: mész vagy maradsz?

Bárhogyan is döntesz, mindenképp töltsön el büszkeséggel a külső munkaadó ajánlata.

Ne hagyd ki!