Az Apple fehér logója egy irodaépületen
Fotó: Unsplash

Több százezres jutalommal csábít az Apple gyártója

Akkora munkaerőhiány sújtja az Apple fő beszállítóját, hogy kénytelen volt az egyik legősibb ösztönzőhöz folyamodni. A friss belépők busás belépési bónuszra számíthatnak, értéke meghaladja a havi fizetésüket.


A körülmények áldozata

A koronavírus-járvány omikron variánsának gazdasági hatása az Apple legfontosabb gyártópartnerét, a Foxconn-t sem kerülte el. A Foxconn több mint 300 ezer munkavállalót foglalkoztatm Kínában, a csengcsoui gyártóüzemében. Hogy perspektívába helyezzük az említett telep fontosságát, ebben a gyárban készül a világon eladott iPhone-ok több mint fele.

Bár több százezren dolgoznak a vállalatnál, a globális igények növekedése és más Apple-beszállítók bukdácsolása miatt a cég kénytelen még több embert felvenni. A probléma az, hogy az omikron rohamos terjedése miatt a város egyes részeit lezárták, a területre be- és kilépőkre pedig utazási korlátozások vonatkoznak, ami jelentősen megnehezíti a toborzási folyamatokat.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a február 1-jén esedékes kínai újév hamarosan kezdetét veszi. A neves napon jellemzően kínaiak tízmilliói utaznak vissza szülővárosukba, hogy családjukkal töltsék a fesztivált. Ilyenkor általában napokra, akár hetekre is elszakadnak a munkájuktól.

Beválik?

A Foxconn tájékoztatása szerint a kialakult helyzet egyelőre nem befolyásolta a csengcsoui gyár termelését, de az új üzletpolitikája arra utal, hogy ez hamarosan változhat. A gyártó ugyanis bejelentette, hogy minden új belépő tetemes belépési bónuszban fog részesülni.

  • Azok, akik korábban már dolgoztak a cégnél, és most úgy döntöttek, hogy visszatérnek, 9500 jüanra, azaz nagyjából 470 ezer forintra,
  • míg a teljesen új belépők 9000 jüanra, körülbelül 445 ezer forintra számíthatnak.

Viszonyításképp egy átlagos melós havonta 6865 jüant (340 ezer forint) keres.

Egyelőre kérdéses, be fog-e válni a gyár terve, de annyi biztos, nagy szükség van a friss munkaerőre.

A MacRumors nemrég arról számolt be, hogy az Apple 40 millió iPhone 13-at adott el az ünnepi szezonban. A kereslet mintegy 12 millió darabbal haladta meg a kínálatot a tavalyi év negyedik negyedévében.

Ne hagyd ki!