A boltok vasárnap déli zárását javasolja a kereskedelmi dolgozók szakszervezete
Fotó: Shutterstock

Bírnád, ha vasárnap csak délig lennének nyitva az üzletek?

A boltok vasárnapi nyitvatartási idejének megvágását javasolja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). A rövidebb munkaórák szükségességét a munkaerőhiánnyal indokolja a szervezet.


Vasárnap délben zárhatnak a boltok

Hiába toboroznak folyamatosan új alkalmazottakat a kereskedelmi cégek, munkaerőhiány sújtja az ágazatot. A KASZ úgy látja, hogy a dolgozók létszámát nem lehet tartósan feltornázni a szükséges szintre, ezért más megoldást javasolnak a helyzet kezelésére – áll az érdekképviselet sajtóközleményében.

A nyitvatartási óraszámok csökkentésével a jelenlegi munkavállalói struktúra munkaóráit úgy lehetne beosztani, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokba. Ezzel egyszerre javítható a kereskedelmi szolgáltatás minősége, és csökkenthető a dolgozók munkaterhelése is. A szakszervezetünk lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a heti hét napos nyitvatartási időszak csökkenjen oly módon, hogy a hét utolsó napján az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva. Az így nyert óraszámmal részben kiegyenlíthető a munkaerőhiány okozta túlterhelés

– írja a közlemény.

A KASZ a teljes ágazatra kiterjedő szabályozást tart célravezetőnek. Ennek érdekében először a munkáltatói érdekképviseletekkel kívánnak egyeztetni a kérdésben.

Egy kisvárosnyi ember tűnt el a kereskedelemből

Korábban írtunk róla, hogy amíg 2020 őszén mintegy 610 ezer ember dolgozott a hazai kereskedelemben, egy évvel később a létszámuk körülbelül 585 ezerre apadt.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint is nagyon magas az emberi erőforrás fluktuációja a szektorban. Emellett problémát jelent az is, hogy rövid idő alatt kell megfelelően felkészíteni, betanítani az új alkalmazottakat. A legszükségesebb oktatások és egészségügyi alkalmassági vizsgálatok után gyakorlatilag azonnal beállítják az új dolgozókat az üzletek pultjai mögé.

Megváltozott a munkaerőpiac

Azonban nem csak ezen szektor munkaerőpiaca sínylette meg az elmúlt időszakot. Az egészségügyben és a szociális ellátásban is megközelítőleg 17 ezerrel csökkent tavaly a dolgozók száma. A vendéglátásra is rájárt a rúd: ott hétezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel korábban.

Több szektorban azonban élénkülés jellemezte a munkaerőpiacot. Mintegy 28 ezer fővel bővült a szállítmányozás és a raktározás területén az alkalmazottak létszáma 2021-ben.

A legnagyobb szektorok pedig ezek voltak a foglalkoztatottak számát tekintve tavaly hazánkban:

  1. Feldolgozóipar (987,9 ezer fő)
  2. Kereskedelem (586,5 ezer fő)
  3. Közigazgatás (425,6 ezer fő)
  4. Építőipar (368,4 ezer fő)
  5. Oktatás (360,8 ezer fő)
  6. Egészségügy és szociális ellátás (315,2 ezer fő)
  7. Szállítás, raktározás (289,8 ezer fő)
  8. Tudományos és műszaki tevékenység (224,8 ezer fő)
  9. Mezőgazdaság (200,3 ezer fő)


Ne hagyd ki!