Már érezhető az árukínálat átalakulása az üzletekben
Fotó: Shutterstock

Készlethiány és silány termékek várhatnak ránk a boltokban

Gyengébb minőségű kínálatot és áruhiányt is előidézhet egy elhúzódó árstop a szakértő szerint. A nem hatósági áras termékek ára az egekbe szökhet, ezért növekszik az igény az olcsóbb, gyakran gyengébb minőségű árucikkekre.


Árat emel a kiskereskedelem

Az infláció mellett a kormány rekordösszegű különadójával, valamint az élelmiszerárstop meghosszabbításával indokolja a Portfolio szakértője, hogy újabb áremelésre készül a hazai kiskereskedelem. 10,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban, az élelmiszerek drágulásának mértéke pedig meghaladta a 18 százalékot éves szinten. Azonban úgy néz ki, hogy még nincs vége az áremelkedésnek

A multik mindent meg fognak fizettetni a fogyasztókkal, amit csak tudnak

– idézi a forrását a portál.

Az olcsóbb termékek felé fordulunk

Az magas infláció egyre több háztartásban reáljövedelem-csökkenéssel is jár, ami az olcsóbb termékek irányába tereli a lakosságot. Emiatt érzékelhető a változás a boltok kínálatában is.

A magas minőségű termékeknek egyre kisebb a polcigényük, míg az olcsóbb, adott esetben saját márkás vagy alacsonyabb minőségű termékekből több kerül a boltok polcaira. Ez már nemcsak az árstopos termékek körét érinti, hanem szinte mindegyiket. A kiskereskedelmi cégek tehát a folyamatosan emelkedő költségek a fogyasztók fokozódó árérzékenysége miatt csökkentik a minőséget

– emeli ki a portál.

A közelmúltban egyébként az árstoppal érintett termékek beszerzési költsége meghaladta a hatósági árat a kisboltok után a nagy láncoknál is.

Az árstopos termékekből a silányabb kerül a polcokra. A csirkemellhez megkapjuk a csontot, belevágnak más részeket. Az étolajból egyre kevesebb a minőségi a polcokon

– véli a szakember.

A Magyarországon gyártott, hatósági áras, jó minőségű termékeket pedig egyre nagyobb mennyiségben értékesítik külföldön a magasabb haszon miatt.

Áruhiány is kialakulhat

Az (adó)áthárítás mellett a költségek csökkentése, beruházások felfüggesztése, elhalasztása, de a hatékonyság javítása is az asztalon van. Alternatív, olcsóbb beszerzési források után is néznek

- mondta a szakértő a kereskedőkről.

Megjegyezte, hogy a termékkínálat jelentős csökkenése is lehet a történet vége, valamint az árstopos termékekből egyre gyakrabban jelentkezhet a készlethiány.

A legnagyobb gondban pedig a kisboltosok lehetnek, hiszen nekik nincs nagy területük az árak emelésére, mivel egyébként is drágábbak, mint például a multik, akiket viszont különadók sújtanak.

The Conversation

Ne hagyd ki!