Szlovákia Magyarország északi szomszédja.
Forrás: Shutterstock

Egyre több szlovákiai vállal munkát nálunk, egyszerű oka van

A magyar átlagbér több régióban lehagyta a szlovákot a közelmúltban, és ez a különbség a jövőben tovább növekedhet. Egyre többen járhatnak át Magyarországra dolgozni a jobb fizetések miatt, különösen a határ mellett élő szlovákiai magyarság köréből.


Szlovákiából is átjárnak dolgozni

Az utóbbi években fordulat állt be a magyar és a szlovák bérszínvonalban. Idehaza gyorsabban növekedtek a fizetések, így néhány ipari fellegvárunk bérei már meg is haladták északi szomszédainkét. Emiatt egyre többen keresnek munkát hazánkban a határ szlovák oldaláról. Ezt a változást pedig felerősíthette a pandémia időszaka.

„Az elmúlt egy-két évben a járvány miatt sajnos sok munkahely ideiglenesen vagy véglegesen megszűnt Szlovákiában. A nagy autóipari szereplők voltak kénytelenek felfüggeszteni a gyártást szomszédunknál, emiatt sokan kerültek kényszerhelyzetbe, akik a bizonytalanság helyett inkább választják az ingázást Magyarországra, és itt vállalnak munkát”

– nyilatkozta Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző vállalat ügyvezetője a Vg.hu-nak.

A szakember kitért arra is, hogy számos, nagy múltú cég telepedett meg idehaza az északi határunkhoz közel. Gyakran a Szlovákiából érkező alkalmazottaknak könnyebb és gyorsabb oda bejárniuk dolgozni, mint a távolabb eső, ottani üzemekbe. A hazai, határmenti cégek ráadásul szlovák viszonylatban is versenyképes jövedelem mellett kínálnak megfelelő munkakörülményeket és vonzó bónusz- és jutalékrendszereket az ügyvezető szerint.

Juhász Csongor tájékoztatott arról is, hogy a kereseti különbségek régiónként igen nagyok Szlovákiában is. A bérszínvonal különösen a magyarok által sűrűbben lakott területeken marad el az országos átlagtól, ami még vonzóbbá teheti számukra az átjárást munkavállalás céljából. Ez a tendencia már a keleti országrészen is megfigyelhető, hiszen egyre többen vállalnak Szlovákiából munkát Miskolc térségben.

Uniós lehetőség

Seres Tamás, a Hays Hungary Engineering & Manufacturing csapatvezetője arról beszélt a gazdasági hírportálnak, hogy a munkaerő szabad áramlása uniós követelmény. Ebből kifolyólag teljesen reális az, hogy a jobb munkabérek reményében átjárnak dolgozni az emberek az államhatárokon a szomszédos régiókba.

„Versenyképes fizetésekkel a nyugati országrészben is egyre gyakrabban lehet találkozni. Győr környékén a pályakezdő mérnökök gyakornoki tapasztalattól és nyelvtudástól függően bruttó 450–550 ezer forint körül számíthatnak ajánlatokra, három-öt éves tapasztalat mellett pedig már 650–850 ezer forint között mozoghatnak az általános bérigények. Ráadásul, ha speciális technológiai, esetleg automatizálási tudást keresünk, sokszor ennél is többet kell ajánlani a megfelelő szakemberek eléréséért”

– mondta Seres Tamás.

Árulkodó adatok

A két ország hivatalos statisztikái is arról árulkodnak, hogy a határmenti, nyugati területeken megelőzte a magyar a szlovák béreket. Nyitra megyében 2021 második negyedévében nagyjából nettó 750 euró volt az átlagkereset, ami körülbelül 262 ezer forintnak felel meg. A szomszédos Komárom-Esztergom megyében ettől valamivel többet, 270 ezer forint lehetett hazavinni. Nagyszombat megyében ugyanebben ez időszakban nettó 846 euró volt az átlagfizetés, azaz mintegy 296 ezer forint. A mellette fekvő Győr-Moson-Sopron megyében ennél több, 303 ezer forint volt ezekben a hónapokban a nettó átlagbér.

„A Közép- és a Nyugat-Dunántúl átlagos feldolgozóipari bérszintje már 2018-ban is magasabb volt, mint a pozsonyi és a nyugat-szlovákiai régióban, és ha a jóval alacsonyabb magyar szja-kulcsot is figyelembe vesszük, akkor a két magyar régió átlagos autóipari nettó bérszintje is lényegesen nagyobb lehetett”

– erről Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója beszélt az Eurostat legfrissebb adataira hivatkozva.

A szakember azonban árnyalta a képet azzal, hogy tömeges átjárás egyelőre nem következett be. A bérelőny azonban jövőre még nagyobb lehet, hiszen a várakozások szerint, euróban nézve mintegy, 3 százalékkal gyorsabban emelkedhetnek a hazai átlagkeresetek a szlováknál. Ehhez azonban az is szükséges, hogy ne gyengüljön tovább a forint az euróval szemben – tette hozzá Matheika Zoltán.

Ne hagyd ki!