emberek sétálnak Cardiff parkjában
Fotó: Eileen Pan / unsplash

A korlátlan fizetett szabadság korlátai

Egy cardiffi produkciós vállalat „korlátlan" éves szabadságot vezetett be a termelékenység maximalizálása érdekében.


A cardiffi székhelyű EatSleep Media összesen 13 alkalmazottat foglalkoztat, és úgy gondolja, ezzel a lehetőséggel „visszaadja a hatalmat" nekik. A dokumentumfilmeket, podcastokat és online videókat készítő EatSleep vezetése a csapat tagjait arra kéri, hogy rugalmasan dolgozzanak, beleértve az esti, hétvégi és néha külföldi munkavégzést is. A vezetőség tagjai azt vallják, „nem azért vagyunk itt, hogy neveljünk", és szeretnék a dolgozókat felnőttként kezelni a munkájuk során − olvassuk a BBC-nél.

Nagyobb cégeknél, mint a Netflix, LinkedIn és a Goldman Sachs már bevett szokás a korlátlan szabadság, itt és itt írtunk erről. A szakértők szerint a modell erősítheti a munkamorált, de világos elvárásokra van szükség a bevezetésekor.

Az EatSleep társalapítója, Alex Feeney szerint a lépés a munkatársak kemény munkájának jutalma:

Ha felhatalmazzuk őket erre, miért ne tennénk ezt a munka és a magánélet egyensúlyának más aspektusai esetében is?

Hozzátette, hogy ez „leegyszerűsíti a folyamatot" a vállalat számára is, mivel többé nem kell nyomon követniük például a helyettesítési időt.

A korlátlan fizetett szabadidő (UPTO) a Szilícium-völgy kis start-up vállalkozásainál alakult ki, és az utóbbi években vált elterjedtebbé. A koncepció azonban még mindig meglehetősen ritka, egy 2021-es felmérés adatai szerint az amerikai vállalatok mindössze 4%-a kínálja ezt a lehetőséget.

​Korlátlan szabadság: előny, ami buktatókkal jár

Michael Christie professzor, az Aberystwyth Egyetem munkatársa szerint az UPTO ugyan jelenleg még nem terjedt el szélesebb körben, de jól illeszkedik a koronavírus utáni rugalmasabb munkavégzési szokásokhoz

A munkavállalók felhatalmazása a morált is javítja. Lehetővé teszi az emberek számára, hogy maguk irányítsanak

− mondta.

Egy 2018-as felmérés szerint az UPTO-s rendszerben dolgozó munkavállalók kevesebb szabadságot vettek ki, mint a fix szabadságkerettel rendelkező. Ebben az esetben is működik tehát a fordított pszichológia. A kutatások szerint egyes munkavállalók kötelességüknek érezték, hogy ne vegyenek ki szabadságot, mert a munkatársak sem vettek ki. Ezért nem árt a szabadságok alsó határát megszabni.

Ne hagyd ki!