home office, távmunka

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Vajon hatékony otthonról dolgozni? Meghökkentő válasz érkezett!

A koronavírus óta egyre többen dolgoznak otthonról, egy új kutatás szerint viszont ezek az emberek egy ötöddel kevesebb munkát végeznek el, mint azok, akik irodába járnak.A Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (Caltech) közgazdászai egy új kutatásra szánták magukat. Ennek keretei között azt vizsgálták, vajon számít-e, hogy a munkavállaló otthonról vagy irodából dolgozik. A kutatást Indiában végezték el és olyan, adatbeviteli feladatkörben dolgozó alkalmazottak teljesítményét vizsgálták, akiket újonnan vettek fel a cégek.

A kísérlethez a teljes munkaidőben alkalmazott adatbeviteli dolgozókat véletlenszerűen két csoportba osztották, ahol az egyik csoportnak irodából, a másiknak pedig home office-ban kellett elvégezniük a munkát. Az eredmény azt mutatta, az otthon kényelméből dolgozó emberek mintegy 18 százalékkal kevesebb feladatot végeztek el, mint az irodába járó társaik.

Tetszhet: A legtöbb „nőies” munkahelyi téma a férfiakat is érinti

A kutatók szerint a termelékenység csökkenésének kétharmada már az első munkanapon megmutatkozott. A fennmaradó különbség csak később volt észrevehető, az irodában dolgozó munkatársak ugyanis gyorsabban tanultak, mint a távmunkában tevékenykedő kollegáik.

Mivel a kutatás csak azokat a munkavállalókat vizsgálta, akik újonnan kerültek a cégekhez, az eredmények nem mérvadók azon dolgozók szempontjából, akik először bejártak az irodába és csak később váltottak otthoni munkavégzésre.

José María Barrero közgazdász szerint ez a tanulmány alátámasztja azokat, melyek arra a következtetésre jutottak, hogy a home office csökkenti a produktivitást. Barrero egyébként egy olyan kutatócsoport társalapítója, ami a távmunkát és annak hatásait vizsgálja.

A közgazdász hangsúlyozza, bár a teljes munkaidős HO kevésbé produktív, a távmunka lehetősége még így is megéri a vállalatoknak, ugyanis ezzel óriási összegeket tudnak megtakarítani irodabérlésen és egyéb irodához köthető kiadásokon.

A témával a McKinsey tanácsadó cég is is foglalkozott, az ő házon belüli elemzésük azt mutatta, a legideálisabb megoldás az, ha az irodai munka és a home office 50-50 százalékban váltakozik. Egy másik, véletlenszerűen véghezvitt kontrollált kísérletből is az jött ki, hogy a hibrid munkarend nem csökkenti a termelékenységet. Ezzel szemben a megosztott munkarend jelentős hatással volt a munkavállalók boldogságérzetére, valamint az is kiderült belőle, hogy az így dolgozók sokkal kisebb valószínűséggel mondtak fel.

Ez is érdekelhet: Henry Ford hatékonysági titkai

„Sok cikk, amely a távmunkát kritizálja és azt bizonygatja, hogy a távmunka kevésbé produktív, valójában kizárólag a teljes munkaidős távmunkáról beszél. Ugyanakkor a legtöbb ember számára, aki otthonról (is) dolgozhat nem az a fontos, hogy kizárólagosan home office-ban végezhesse a munkát, hanem az, hogy legyen lehetősége a hibrid munkavégzésre.”

- mondta Barrero.

„Ahhoz, hogy objektíven tudjuk megítélni a home office hatását, fontos, hogy ezeket az árnyalatokat szem előtt tudjuk tartani.”

- tette hozzá.


Forrás: Portfolio

Ne hagyd ki!