Várhatóan szeptembertől a hazai cégek többsége visszatér a hagyományos munkarendhez, kisebb részük a hibrid beosztást választja.


Budapest = kétharmad

Nagyon megugrott az otthoni munkavégzés a pandémia alatt. Szinte mindegyik cég rákényszerült, hogy új szabályokat hozzon a munkavégzésre. A járvány idején a hazai foglalkoztatottak 16-17 százaléka dolgozott ebben a formában, szemben az egy évvel korábbi 2 százalék körüli szinttel. Az otthonról dolgozók közel kétharmada Budapesten és Pest megyei régióban élt, míg az ország többi részén a foglalkoztatottak 4,2–6 százaléka dolgozott távolról. Többnyire felsőfokú végzettségű, szellemi munkások dolgoztak otthonról (77 százalékuk). És elsősorban olyan ágazatokban, ahol magas szintű informatikai háttér állt rendelkezésre.

Egy részük hibridbe megy át

Ilyen például a szolgáltatások, információ, kommunikáció, tudományos és műszaki tevékenység, pénzügyi szolgáltatás, illetve oktatás területe. A járvány enyhültével viszont idén szeptembertől újra visszatérhet a hagyományos munkarend. Feltehetően a cégek kisebbik része választja a hibrid munkabeosztást, az irodai és otthoni munkavégzés keverékét. A cégek már felkészültek az átállásra, de arra vonatkozóan nincs reprezentatív felmérés, hogy szektoronként milyen munkarendet választanak.

Nekünk nem jó a távmunka?

Az biztos, hogy Magyarországon nincs nagy hagyománya a távmunkának, home office-nak - szemben a nyugati országokkal, de még a szomszédainkhoz képest is. 2020-ban az uniós átlag 18,2 százalék volt, szemben a 4,8 százalékos magyar mutatóval. Ezzel hazánk a 27 uniós ország rangsorában Bulgáriát és Horvátországot követően a harmadik legalacsonyabb értékkel rendelkező tagállam.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!