magyar bankjegyeket tart egy férfi a kezében
Fotó: Shutterstock

Felemás hírek: nem küldenek el, de fizetésemelést sem kapsz

Az előző negyedév borús hangulata után most úgy tűnik végre újra nő a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások munkaerőfelvételi szándéka.


A K&H kkv bizalmi indexe szerint – mely az idei év várakozásait mutatja − a létszámleépítést latolgató cégek aránya csökkent, a munkaerőfelvételben gondolkodó cégek száma pedig emelkedett. A bank kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője, Rammacher Zoltán a 24.hu-nak elmondta, hogy az adatok szerint a cégek a 68 százaléka nem tervez megválni dolgozóitól. Érdemes azonban észben tartani, hogy az elmúlt 10 év viszonylatában az elbocsátások száma még mindig tetőzik. Míg az előző negyedévben a cégek 16 százaléka vett fel új munkavállalókat, ez a szám most 23 százalékra nőtt. Az elbocsátások aránya pedig az elmúlt hónapok 11 százalékáról 8 százalékra csökkent.

A fizetések terén is enyhülnek a megszorítások

A szolgáltató szektorban 24%-os, az iparban pedig 23%-os foglalkoztatottsági növekedésre lehet számítani a bizalmi index alapján. Ennél visszafogottabb számok várhatóak a kereskedelemben, ahol 18%-os, és a mezőgazdaságban, ahol 10%-os bővítés várható. A mezőgazdaságban a jelentős munkaerőhiányt is növekvő bérekkel oldanák meg. A számok alapján minden negyedik kisvállalkozás tervez új munkaerőt felvenni.

Szintén jó hír, hogy a fizetéseknél és érezhető megszorítások is enyhülni látszanak. A K&H adatai alapján míg az elmúlt negyedévben a cégek csupán 66 százaléka emelt a fizetéseken, ez az arány most 73 százalékra ugrott. Átlagosan 11 százalékkal magasabb fizetésre számíthatnak a kkv-s munkavállalók idén. Bár Rammacher ismét felhívja a figyelmünket arra, hogy ez a szám nyomába se ér a KSH által közzétett januári, 25,7 százalékos inflációnak.

Népszerűbb a cafeteria

Emelkedett az aránya azoknak a cégeknek is, amelyek a béreken felül jutalmaznák dolgozóikat. A nehéz helyzetben egyre jobban felértékelődik a béren kívüli juttatások szerepe, amelyek előnyösek mindkét fél számára. Jelenleg a cégek fele tervez béren felüli juttatásokat adni, mellyel az arány visszakorrigál az elmúlt évek átlagára. Bár a szakértő szerint fennáll az esélye, hogy később újra visszaesik a cafeteriát tervező cégek száma.

A cégek 23 százaléka gondolkodik 13. havi fizetésben, jutalomban vagy bónuszban, 20 százaléka közlekedési költségtérítésben és 13 százaléka SZÉP kártyában. Ez utóbbinál az alszámlák megszűnése egyszerűbbé tette a használatot, mind munkáltatói, mind munkavállalói szempontból.


Ne hagyd ki!