Felértékelődnek a béren kívüli juttatások
Fotó: Shutterstock

Adni jó, kapni jó, ezért értékelődik fel a cafeteria szerepe

A nemzetközi gazdasági nehézségek miatt nagy a nyomás a munkaadókon és a munkavállalókon is. A nehéz helyzetben egyre jobban felértékelődik a béren kívüli juttatások szerepe, amelyek előnyösek lehetnek mindkét félnek.


Felértékelődnek a béren kívüli juttatások

A mostani, nehéz gazdasági környezetben több vállalkozás küzd az életéért, valamint a munkavállalók is a korábbinál jobban aggódnak a megélhetésükért. Ebben a helyzetben a béren kívüli juttatások különösen hatékonyak lehetnek a munkaadói és a dolgozói érdekek hosszútávon érvényesítésében is.

A béren kívüli juttatásokkal a munkavállalók támogatást kapnak a mindennapi élet költségeinek fedezéséhez. Növekszik a pénzügyi biztonságuk, így kevesebbet stresszelnek az anyagiak miatt. Ráadásul a munkaadó a juttatáskínálat növelésével emelheti az alkalmazottai elégedettségét, és vonzóbb munkahellyé teheti a cégét. Könnyebben megtarthatja az alkalmazottjait, vagy szerezhet újakat. Igaz, a kutatások szerint a kiugró infláció miatt a jóval magasabb fizetésnek van a legnagyobb megtartó ereje manapság, de azt nem mindenki tudja megadni a dolgozóinak - írja az Index.

Nemzetközi válaszok

Jelentős kérdés, hogy a magasabb fizetésen túl mire lehet szüksége az alkalmazottaknak. Ráadásul az eltérő életkörülményeik miatt személyenként eltérhet a különböző juttatások vonzereje.

Az Egyesült Királyságban egyre több vállalatvezető kéri ki az alkalmazottai véleményét a meglévő és tervezett juttatásokról. Így a legtöbb cég az egészségügyi szolgáltatások bővítését tervezi a szigetországban. Emellett sokan készülnek a szabadnapok számának növelésére, valamint a mentális egészség megőrzését segítő lehetőségek bővítésére.

Azonban a friss kutatások szerint az öt leggyakoribb juttatás közül a magyar alkalmazottak többsége csupán kettőt érez hasznosnak. A többség leginkább az anyagi terhek viselésében és a szakmai fejlődés támogatásában számít a munkaadójára. A pihenésre rendelkezésre álló idő növelése és a kikapcsolódás támogatása (például kondibérlettel, koncertjeggyel) kevésbé fontos.

A mindennapi megélhetés függhet tőle

Egy általunk közölt, a közelmúltban készült felmérésből is az derült ki, hogy a béren kívüli juttatásokon belül leginkább a mindennapi megélhetést segítő cafeteriára vágynak a magyar alkalmazottak.

A válaszadók 84 százaléka beérné 20 százalékkal kevesebb évi nettó juttatással, ha azt teljes egészében a mindennapi megélhetésére, például élelmiszerre, rezsire fordíthatná. Jobb fizetés és magasabb juttatás miatt mintegy 80 százalékuk váltana munkahelyet, nagyjából 30 százalékuk pedig jelenleg is ilyen lépésben gondolkodik.

Cafeteriát a megkérdezettek 35 százaléka kapott tavaly. Közülük a szellemi munkát végzők mintegy 40 százaléka (58 százalékuk évi 200 ezer forintnál is többet) és a fizikai dolgozók 30 százaléka (66 százalékuk nettó 200 ezer forintnál kevesebben részesült). Leggyakoribbak az évente egyszeri, illetve a havonta adott juttatások. Ezek éves összege 50 ezer forintnál kezdődik, de van, akinek meghaladja az 500 ezret.

A válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy jelentősen csökkenne a motivációja, ha megszűnne ez a támogatás. Közel 40 százalékuknál a mindennapi megélhetést is megnehezítené.

The Conversation

Ne hagyd ki!